Vladimir Perišić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Dobitnici nagrada 17. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE proglašeni su danas, a Gran Pri za najbolju režiju dobio je film Vladimir Perišić za “Lost country”.

Žiri u kojem su bili Ivan Ikić, Irfan Mensur i Predrag Ličina ocenio je da je Perišićev film „vešto snimljena epoha iz bliske prošlosti u bližim planovima jer širi kadrovi i nisu toliko potrebni kad imate ovakve glumačke bravure“.

Foto: Promo/Lost Country

Druga nagrada za režiju pripala je Uni Gunjak za film „Ekskurzija“.

– Najveća pohvala svakom glumcu i reditelju jeste da se u filmu ne primećuju gluma i režija što je ovde ispoštovano u najvećoj meri – obrazloženje je žirija.

Treća nagrada za režiju otišla je u ruke Mladena Đorđevića za „Radnička klasa ide u pakao“, a žiri je istakao da je zahvaljujući ovoliko autentičnim i stvarnim likovima reditelj prevazišao okvire žanra, kao i obično.

Radnička klasa ide u pakao Foto: Promo

Žiri programa „Mladi autori u fokusu“ – Maša Nešković, Vuk Ršumović i Maja Medić jednoglasno je odlučio da nagradu za najbolji film dodeli ostvarenju „Rana oklevanja“ turskog reditelja Selmana Nadžara.

– U svom drugom dugometražnom filmu, Nadžar nam donosi duboko promišljen i provokativan pogled na pravdu i lični moral, u svetu koji nam ne dozvoljava da kontrolišemo sopstvene živote. Kroz lik Džanan, briljantno odigran od strane Tulin Ozen, film nas vodi kroz jedan dan u životu advokatice čiji je život rastrzan između različitih svetova i uloga. Kao snažna figura u dominantno muškom okruženju, ona biva prinuđena da donese odluke za koje, s jedne strane, veruje da su ispravne, a koje je, sa druge strane, čine da i sama postane deo korumpiranog sistema. Reditelj maestralno koristi javne prostore – sud, ulicu, kafanu, bolnicu – da istraži osećanje zarobljenosti svoje junakinje, kako u profesionalnom tako i u ličnom životu – piše u obrazloženju žirija koji ocenjuje da u svega 84 minuta, Nadžar uspeva da stvori slojevit portret ne samo svoje junakinje, već i čitavog društva.

Žiri Nagrade za najbolju režiju studentskog filma – Predrag Đurđević, Dženan Esko, Miloš Vlalukin dodelio je priznanje ostvarenju „Svakao ću da krvarim“ Sare Radulović:

– Film „Svakako ću da krvarim“ Sare Radulović, srpske rediteljke zaslužuje prvu nagradu za režiju studentskog fima, jer je kroz hrabar i uspešno izveden rediteljski postupak iz jednog kadra uspela da u jednom dahu iznese dramu glavne junakinje, mlade devojke, koja je izvršila abortus bez znanja i podrške svog dečka.

Druga nagrada za režiju studentskog filma pripala je filmu „Joža“ Jana Krevatina jer je „na izuzetno suptilan način vodio glumce u građenju složenih i dvosmislenih međuljudskih odnosa, uz autentičan i inovativan rediteljski pečat“. Treća nagrada za režiju studentskog filma otišla je u ruke Kristiana Bernarda Irgla za ostvarenje „Alenka“ jer na „sveden emotivni način, uz izuzetno precizan rediteljski postupak, uspeva da iznese dramu glavne junakinje koja pokušava da ublaži traumu svog sina“.

Bonus video: Lost country

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar