Vladimir Arsenijević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Našim javnim prostorom vladaju fudbalski huligani, promovišu se retrogradne i direktno zle ideologije, na zidove zgrada se postavljaju likovi osuđenih javnih zločinaca čiji se zločin ne dovodi u pitanje, a oni se ne veličaju pod pretpostavkom da ih nisu počinili, već se veličaju upravo zato što su radili to što su radili, kaže za "Vreme" Vladimir Arsenijević.

Udruženje KROKODIL pokrenulo je inicijativu “Free the Streets/Free the People” kojom želi da utiče na izmenu urbanog pejzaža srpskih gradova i varošica čiji su zidovi i fasade ispunjeni iscrtanim porukama, šablonima, grafitima i muralima koji direktno izražavaju i pozivaju na mržnju i šire različite toksične sadržaje stvarajući društvo prepuno nasilja.

Murale i grafite u Beogradu, Vladimir Arsenijević za „Vreme“ opisuje kao „ideološko-estetski haos“.

„Osim činjenice da živimo u takvoj atmosferi, dopuštamo i da bivamo silovani od strane jedne veoma osnažene manjine. Našim javnim prostorom vladaju fudbalski huligani, promovišu se retrogradne i direktno zle ideologije, na zidove zgrada se postavljaju likovi osuđenih javnih zločinaca čiji se zločin ne dovodi u pitanje, a oni se ne veličaju pod pretpostavkom da ih nisu počinili, već se veličaju upravo zato što su radili to što su radili.“

Vladimir Arsenijević priča da je Milena Berić iz KROKODILA „prišla huliganima koji su iscrtavali lik predsednika Putina i imala je oštru konfrontaciju sa njima.

„Pozvali smo policiju, a policija ju je ispitivala do najsitnijih detalja ponašajući se prema njoj kao da je ona nešto skrivila. Na kraju su nevoljno došli do zgrade čiji su zid iscrtavali, porazgovarali sa tim huliganima, okrenuli se i otišli. Tako nešto ne bi bilo moguće kada bi postojao zakon.“

„Naš građanin, zagušen navalom takvog sadržaja, već je pomalo i anesteziran, ne može da reaguje. Ljudi su navikli da zavuku glavu među ramena i da prolaze pored takvih murala i grafita, a zapravo sve to je veoma skandalozno i odaje preciznu sliku jedne zabludele prestonice i još zabludelog društva kakvo je srpsko“, dodaje Arsenijević.

Kampanja “Free the Streets/Free the People” je dvogodišnja, cilj je podsticanje stvaranja drugačijeg sadržaja na zidovima, te je planirano oslikavanje deset murala velikih dimenzija u gradovima širom Srbije koji bi slali nežne i afirmativne poruke. Među muralistima su neka od najznačajnijih imena street art scene: Jana Danilović, Artez, TKV, Marija Šoln i Roš.

Bonus video: Vladimir Arsenijević uživo iz Harkova: Pomoć za prevremeno rođene bebe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar