Ministar Vladan Vukosavljević uručuje nagradu Vladani Perlić, Foto: Ministarstvo kulture i informisanja/Promo

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uručio je danas književnu nagradu "Novica Tadićˮ Vladani Perlić iz Banja Luke, za rukopis "Dolce vita".

Komisija u sastavu dr Jana Aleksić, dr Nedeljka Bjelanović, Milomir Gavrilović, Nikola Marinković i dr Dragan Hamović razmatrala je 37 prispelih rukopisa autora do 35 godina iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i rasejanja.

Pored nagrađenog, u uži izbor izdvojeni su rukopisi Slobodana Kalinovića iz Vršca, Snežane Nikolić iz Draginja i Milice Špadijer iz Beograda.

Predsednik komisije dr Dragan Hamović naglasio je da se rukopis mlade pesnikinje Vladane Perlić izdvojio „poetičkom doslednošću na nivou zbirke kao celine, autorskom invencijom, upečatljivom i složenom slikom sveta, u širokom izražajnom registru od lirske ranjivosti do humora“.

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja/Promo

Dobitnici nagrade Vladani Perlić uručeni su diploma i plaketa sa likom Novice Tadića, rad studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, komplet „Sabranih pesama“ Novice Tadića i knjige iz prethodnog kola edicije „Prisustvaˮ.

Svečanosti u Ministarstvu kulture prisustvovali su i Zorica Tadić, supruga Novice Tadića i direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Vuk Vukićević.

Književni konkurs „Novica Tadićˮ pokrenut je 2018. godine na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja, kao mera podrške poeziji mlađih autora u znak sećanja na velikog pesnika.

Starosna granica za učešće na Konkursu je 35 godina, budući da je Tadić upravo u toj godini života objavio svoju prvu knjigu poezije.

Pored diplome i plakete, glavni deo nagrade čini objavljivanje izabranih rukopisa u ediciji „Prisustvaˮ, nazvanoj prema Tadićevoj prvoj zbirci.

Organizator konkursa je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar