Vladimir Veličković, Vizija gledanja nevidljivog, izložba
Foto: Promo

Izložba grafika velikana umetnosti s ovih prostora Vladimira Veličkovića "Vizija gledanja nevidljivog" biće otvorena u ponedeljak u galeriji Arte, saopšteno je iz ove institucije.

Na izložbi „Vizija gledanja nevidljivog“, koja će trajati do 15. novembra u galeriji Arte u Svetogorskoj, publici će biti predstavljene grafike Vladimira Veličkovića nastale tokom četrdesetak godina.

U ovoj galeriji još 2011. godine publici je predstavljen mali deo grafičkog opusa Veličkovića, a sublimacija prezentacije umetnikovog stvaralaštva ostvarena je prošle godine na obimnoj retrospektivnoj postavci „Omaž Vladimiru Veličkoviću“, kada su prezentovani radovi u dva galerijska prostora.

Među 30 grafika koje će biti prikazane na predstojećoj izložbi posebno mesto zauzima serija od 16 grafika koje predstavljaju ilustracije za izdanja iz 2003. godine i to knjige „Altenburški orasi“ francuskog autora Andrea Malroa.

Foto: Promo

U višedecenijskom stvaralačkom opusu Veličkovićevi grafički otisci prožeti su prepoznatljivim motivima: motivima obezglavljenih hodača, skakača, gavranova, pacova, porođaja, kutija, Vezalijusove anatomije, padova, leševa, izmučenih tela, žičanih ograda, vešala, požara, zgarišta, opustošenih pejzaža protkanih ništavilom i strahom. Oni nam kroz jasan i precizan potez ostaju urezani u okvire uma, pa i kada pokušamo da ih se oslobodimo, i dalje ostaju prisutni, baš kao i sam njihov kreator“, reči su kustosa izložbe Draga Rakočevića.

Bonus video:

Sava Šumanović, tragična sudbina genija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar