„Visnjik“ A.P. Cehova, u reziji Radoslava Milenkovica
Sa probe predstave "Višnjik" A.P. Čehova, u režiji Radoslava Milenkovića Foto:Marija Erdelji

Na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu u subotu, 15. maja premijerno će biti izveden “Višnjik“ Antona Pavloviča Čehova, u režiji Radoslava Milenkovića, saopštili su iz ovog teatra.

To je poslednje je delo slavnog ruskog književnika koje je napisao 1902. godine.

Ovo remek-delo, nastalo između dva veka, govori o prošlosti, kojom je imanje natopljeno, i budućnosti koja počinje upravo prodajom tog imanja – “od kojeg nema ničeg lepšeg na svetu“, istakla je glumica Sanja Ristić Krajnov koja tumači lik Ljubov Andrejevne.

Ona je dodala da je njena junakinja izgubila dete, muža, zatim drugog čoveka kog je zavolela, a sad i imanje koje je za nju mesto sreće, lepote, detinjstva, dakle daleko više od mnogo hektara zemlje na kojoj bi se moglo dobro zaraditi.

„Visnjik“ A.P. Cehova, u reziji Radoslava Milenkovica
„Višnjik“ A.P. Čehova, u režiji Radoslava Milenkovića. Foto:Marija Erdelji

– Upravo zbog svoje spremnosti da materijalno, emotivno daje drugima, ne tražeći ništa za uzvrat mnogo gubi i strada. Ljubav je u davanju, a ona je Ljubov (ruski – Ljubav). Čini se da ništa ne može da zadrži, da joj sve klizi kroz ruke, kao vreme koje neumitno prolazi, ipak pored svega što joj se događa ono što uspeva da zadrži, je neverovatna životna snaga i spremnost da uvek sledi svoje srce. Tome možete samo da se divite – dodala je Ristić Krajnov.

Branislav Jerković, koji tumači Lopahina, rekao je da je “Višnjik” komad o promenama u životima ljudi.

– Drama o neizgovorenom. To je priča o ljudima nažuljanog srca, ljudima raspetim između čežnje i nadanja, između stvarnosti i sna – naglasio je Jerković.

Pored Sanje Ristić Krajnov i Branislava Jerkovića, u predstavi igraju i Nevena Nerandžić, Sonja Isailović, Ljubiša Milišić, Jugoslav Krajnov, Aljoša Đidić, Dragomir Pešić, Alisa Lacko, Dušan Vukašinović i Dušan Jakišić.

Prva repriza zakazana je za 19. maj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar