baši
Foto: Printscreen

Jedva čekamo da pred građane iznesemo nacionalno blago. Već su počele administrativne procedure da čuveno delo Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" stigne tamo gde pripada, u Srbiju, u Muzej grada Beograda, kaže Jelena Medaković, direktorka Muzeja.

Sliku „Odmor bašibozuka„, koja do sada nije viđena u Srbiji, Paje Jovanovića Muzej grada Beograda kupio je na aukciji u „Sotbiju“ u Londonu za 240 hiljada funti.

Medakovićeva kaže da je sigurna da su građani, koji su zapravo i otkupili sliku, svesni o koliko se vrednom umetničkom delu radi. Slika nije bila anonimna, što joj je podiglo cenu.

Foto: Printscreen

– Delo je već bilo izlistano u aukcijskoj kući Kristi 1994. godine, kada ga je kupio sadašnji prodavac. Od tada se nalazilo u privatnoj kolekciji u jednoj božanstvenoj, kažu, tajanstvenoj vili na Belgraviji u centru Londona. Podatke o njoj smo imali ranije, iz kataloga koji je izdao Narodni muzej.

Medakovićeva dodaje da je Muzej grada na prva saznanja da će se slika pojaviti na aukciji bio u pripravnosti:

– Obratili smo se predsedniku republike sa obrazloženjem koliko je slika za kolekciju Muzeja značajna. U kontaktu sa ministrom finansija i ministarkom kulture, sve vreme smo pratili rast cene i naše mogućnosti. Tri puta je premašila procenjenu Sotbijevu vrednost. Ali, ipak je naša.

Jelena Medaković, Otvaranje izložbe povodom 120 godina osnivanja Muzeja grada Beograda Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Naša sagovornica objašnjava da bi cena bila i znatno veća da nije bilo izuzetne korektnosti naših, srpskih kolekcionara. Oni su se povukli u korist Muzeja, kako bi slika pripadala svima. A kako se sve odigralo…

– Jednog kolekcionara iz inostranstva i trojicu iz Beograda pozvali smo sa jednom molbom, sa njima inače imamo izuzetnu saradnju. Svi su bili voljni da onog trenutka, ako se desi da mi odustanemo, otkupe sliku. Prevashodni interes je bio da slika ovog značaja, ove lepote, dođe u Srbiju.

Medakovićeva podseća da u Ministarstvu kulture postoji fond za otkup umetničkih dela, a Muzej na čijem je čelu od pre tri godine ima i svoj fond kako bi dopunio zbirku.
Ipak, ovo je jedinstvena situacija, jer naša država nikada nije licitirala na ovakvoj aukciji i tako došla u posed vredne slike.

– Imali smo ogromnu podršku države, ali nešto nije ni na vladi, ni na predsedniku, već na mojim kolegama i ustanovama zaštite. Oni prate i velike i male aukcije, ali i privatne kolekcionare i vlasnike koji se povremeno odluče da prodaju dela. Ovu nadležnost naš Muzej ima od kada postoji, od 1903. godine, prati status, stanje i smeštaj kulturnih dobara, na široj teritoriji.

Paja Jovanović Foto: Wikimedia

Naša sagovornica podseća da se u sastavu Muzeja grada nalazi i Muzej Paje Jovanovića koji je koncipirao sam slikar. On je Beogradu ostavio postavku od čak 211 dela i više od 650 ličnih predmeta, a Muzej je, zauzvrat, sahranio našeg najpoznatijeg slikara.

Prostor u kome se njegov muzej nalazio restitucijom je vraćen prvobitnom vlasniku, pa se do završetka nove zgrade Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici, dragocenosti sada nalaze u prostoru „Pajinog bečkog ateljea“ u ulici Kralja Milana 21.

Muzej grada Beograda Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Jedva čekamo da pred građane iznesemo „Odmor bašibozuka“, sigurna sam da neće čekati završetak radova na našoj centralnoj zgradi da bi videli sliku – kaže Medakovićeva.

Bonus video: Slika Paje Jovanovića na aukciji u Londonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar