Vratite festival onakav kakav pamtimo da bi buduće generacije mogle da ga održe. Ne možemo zaboraviti ni Milenu ni Gagu ni sve glumce koji su dobijali nagrade a i mi sa njima. Mi imamo dužnost prema tim ljudima, tim legendama da ovaj festival održimo. Kad su oni to mogli u nekim nevremenima, možemo i mi, da pokažemo tim glumcima koji dolaze kakav treba da bude festival.

Viktor Savić, glasovima publike proglašen je glumcem treće festivalske večeri ovogodišnjih Filmskih susreta a laskavo priznanje pripalo mu je za ulogu u filmu “Bilo jednom u Srbiji”.

Međutim, na konferenciji za novinare manje se govorili o filmu a više o problemima sa kojima se festival već godinama nosi, o čemu je Savić otvoreno progovorio u ime svih svojih kolega.  On i Sloboda Mićalović izrazili su zabrinutost da će se Filmski susreti, ukoliko se nešto ne promeni, ugasiti i ponudili pomoć da sačuvaju manifestaciju u čast velikih imena čiji su naslednici na glumačkoj sceni.

Foto:Radule Perisic/ATAImages

Kritiku festivala Savić je otpočeo sinoćnjom odlukom organizatora da ne obezbedi alternativu za filmske projekcije pa su glumci i publika ostali na Letnjoj pozornici u Tvrđavi tokom stravičnog nevremena.

– Svi oni koji su sinoć ostali da gledaju film su heroji Filmskih susreta, festival zbog njih postoji, oni ga održavaju bez obzira šta organizacija na to mislila. Meni je samo neverovatno da se ostavlja mogućnost da se za slučaj nepogoda pređe u zatvoren prostor a da se to sinoć nije desilo. Ne znam šta se više čekalo, da sa neba padaju žabe. Pet različitih prognoza je pokazivalo da će biti kiša sa grmljavinom, to su ozbiljne situacije, nekog može da udari grom – rekao je glumac.

Foto:Radule Perisic/ATAImages

Savić se prisetio svojih početaka na ovoj glumačkoj manifestaciji.

– Kada smo ovde dolazili kao studenti, 2003, 2004 godine dobijali smo sobu u hotelu Ambasador, jer se glumac poštovao. Od tog trenutka nadalje, sve ono zbog čega volimo ovaj festival je opadalo, ali ga volimo i dalje i želimo da na njega dolazimo. Moja kritika je kreativna pa je upućujem nekim kolegama koje imaju elitistički pristup, smatraju da je ovaj festival ispod njihovog nivoa. Ali, u njihovu odbranu moram da kažem da sam jedino obaveštenje o festivalu dobio 20 dana pre početka i to sa pogrešnim datumom a da ispravka nije usledila. Mene niko nije pozvao sinoć, niko nije znao da li glavni glumac filma koji se te večeri prikazuje, dolazi na festival, da li će prespavati, da li mu treba prevoz. Meni niko nije ponudio večeru, sam sam je platio. Ne kažem, nije mi do večere, smetalo mi je ranije što su nas  vodili na ćevape, mi smo mladi glumci, nemamo 90 godina da sedimo u kafani. Ali, evo vidite,  ja ni sada nemam čašu vode ispred sebe. To je gomila detalja koji, kada se spoje u sliku, govore da stvari nisu dobre. I da je moja rođena sestra u organizaciji ovog festivala, isto bih rekao – kazao je glumac.

Istakao je da mu posebno smeta što organizatori nisu obezbedili sadržaje kako bi se glumci družili.

– Na festival ne dolazimo zbog nagrada, kolege smo, radili smo neke projekte zajedno, želimo da uberemo plodove toga rada a to je to druženje. Zatim, treba da imamo odnos sa ljudima koji održavaju festival, koji kisnu i gledaju film dok sevaju munje… Ugledajte se na druge festivale, organizujte neke koncerte, zbog nas ali i zbog ljudi koji žive ovde. Znam, mene prvog nervira  što će neko u ovom kontekstu pomenuti Sarajevo festival ali zaista, njegova i organizacija Filmskih susreta su neuporedive. Ja ne znam direktora niškog festivala a glumac sam večeri… Mi smo obelodanili problem iz naše perspektive, o tome će se pričati a ako treba neka pomoć, evo tu smo. Pomoći ćemo da se vrati na staze na kojima je bio, da ljudima bude čast kada dobiju poziv za Filmske susrete – zaključio je Savić.

Foto:Radule Perisic/ATAImages

Sloboda Mićalović je stala uz svog kolegu rekavši da pamti svoje prve boravke u Nišu po mnogo drugačijim Filmskim susretima.

– Dolazili smo ovde pre svega zbog publike, našeg filma ali takođe ovde je bilo naše utočište, gde smo mogli da se provedemo, da se družimo. Kad bismo izlazili iz Ambasadora, ne bismo mogli da se probijemo od naroda koji je došao da podrži glumce, umetnost, film. Ja ne znam glumca koji ne voli ovaj festival ali on se gasi i mi apelujemo da se to ne desi. Mnogo mi je drago što je Viktor ovo rekao jer mislimo da moramo da stanemo u odbranu naše profesije, da podvučemo crtu i da kažemo: „Vratite festival onakav kakav pamtimo da bi buduće generacije mogle da ga održe.“ Ne možemo zaboraviti ni Milenu ni Gagu ni sve glumce koji su dobijali nagrade a i mi sa njima. Mi imamo dužnost prema tim ljudima, tim legendama da ovaj festival održimo. Kad su oni to mogli u nekim nevremenima, možemo i mi, da pokažemo tim glumcima koji dolaze kakav treba da bude festival. Ako se potrudimo svi,  imaćemo i finansije i molila bih da  ovo što se danas događalo u medijskim izveštajima ne bude prikazano kao skandal već kao kreativna rasprava – zaključila je glumica.

Dejan Dabić iz Direkcije festivala priznao je da je deo navoda glumaca opravdan i istakao da se i on lično zalagao za određene promene ali da, kako je kazao, „nije imao snage da se te stvari dovedu do kraja“. Međutim, upozorio je da je grad Niš i Kulturni samo suorganizator festivala te da o svemu ravnopravno odlučuje i Udruženje filmskih glumaca Srbije. I da je najveći problem Festivala što se radi kampanjski, samo par meseci pred Festival.

Bonus video: Filmski susreti u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare