Morisi
Foto: EPA/ETTORE FERRARI

Britanski muzičar Morisi demantovao je navode da je Majli Sajrus tražila da uklone njen glas iz pesme "I am Veronica" zbog njegovog političkog opredeljenja, rekavši da nije nikada bio "desno opredeljen".

– Svestan sam da su smešni naslovi „Morisi je krajnje desno“ nedavno ponovo objavljeni na svim uobičajenim sajtovima za tračeve. Uveren sam da je to zbog toga što Majli Sajrus želi da bude uklonjena iz „I am Veronica“, i odjednom vrlo zastarelo ponavljanje rečenica poput „Ovo je zbog Morisijevih političkih stavova“ oduševljava one za koje sam ja knjiga koju ni pod kojim uslovima ne mogu prestati da čitaju – napisao je Morisi na svom oficijalnom sajtu.

Za te „tračeve“ optužio je „lešinare kulture otkazivanja“.

– Ne možete iz godine u godinu stalno ponavljati isto „ne treba ga slušati“, jer pokazujete opsesiju kojom podstičete druge. Potajno sam se nadao da će veličanstvena korist od otkazivanja biti to što više nikada neću dobiti lošu recenziju, jer čak i da mi daju još jednu, tako predvidljivu lošu recenziju, to potvrđuje da ipak nisam otkazan. Ali, poništeni lešinari pišu samo u naslovima; ne odgovaraju na pitanja; njihove strelice ciljaju samo na nadahnutu elitu. Lešinari su obično glavni eksponenti mržnje i uznemiravanja koje sami definišu kao opravdanje za otkazivanje drugih – izričit je muzičar.

Smatra da „lešinari napadaju samo one na koje su najljubomorniji“.

– Neće ti oprostiti što si živ, ali neće se suočiti sa tobom licem u lice jer bi bili primorani da te pogledaju u oči… gde je istina bez reči. Što je najgore, nikada ne mogu da se izvine što su pogrešili. Ovo bi bilo gore od smrti. Pozvan sam u američke i britanske televizijske kuće da razgovaram o situaciji sa Majli, ali naravno, nema smisla. Iskreno, Majli je odustala iz razloga koji nemaju veze sa mnom, pošto je imala veliki sukob sa ključnom figurom u ‘krugu’. Ne mogu da iznosim detalje o privatnoj raspravi, jer… ona je ipak privatna – napisao je Morisi.

Foto:EPA-EFE/NINA PROMMER

Istakao je da je Majli Sajrus znala sve o njemu kada je stigla u studio da otpeva „I Am Veronica“ pre skoro dve godine i da se dobrovoljno javila.

– Nisam joj tražio da se meša. Njen profesionalizam je bio zadivljujući, njen vokal je bio radost za slušanje. Svaki minut koji sam proveo sa Majli bio je pun ljubavi i zabave. Majli je došla u moj svet, nisam se usudio da ja idem prema njenom. Večno sam zahvalan i sada – objasnio je.

Kampanju za uništenje njegove karijere prvobitno su, kako je istakao, vodila četiri pojedinca u Britaniji, od kojih svaki ima istaknute pozicije na društvenim mrežama.

– U nekom trenutku, svako od njih je imao nadu u prijateljstvo sa mnom, a to se nije dogodilo. Njihov bes za pažnjom tada je dobio drugačiji tok. Žele neku vrstu pomena u Vikipediji, kao buduću ličnu referencu u pretrazi „Ko je ubio Morisija?“ Da, zapanjujuće, to je njihov cilj – naveo je pevač.

Morisi
Foto: EPA/SEBASTIAN SILVA

Istakao je da iako ga je levica promenila i napustila pre mnogo godina, on sigurno nije krajnja desnica, i nikada nije sreo nekoga ko tvrdi da je krajnji desničar.

– Moja politika je jasna: prepoznajem realnost. Neke stvarnosti me užasavaju, a neke ne, ali prihvatam da nisam stvoren da bi me drugi zadovoljili i oduševili svim onim što misle i rade – kakav bi to bio život. Ceo život sam bio napadan i vređan, ali to me je ojačalo, i drago mi je. Ne bih uradio ništa na drugi način. Samo slušajući mišljenja drugih možemo formirati istinski racionalne stavove, i stoga nikada ne smemo prihvatiti društvo koje odbija da odražava različite poglede – napisao je i dodao:

– Zbog toga mi je žao što moram da kažem da apsolutno nisam krajnja desnica. Tražili su mi da se pojavim na televiziji kako bih razgovarao o podeli na levicu i desnicu, ali sam uvek odbijao, a pre svega zato što mi je nasmrt muka od debate koja ne može nikako da se reši sama od sebe. Odbijam i zato što sam apolitičan, a ako ništa, znam gde sam!

Nekadašnji frontmen kultnog sastava Smits je primetio i da se muzika koja menja stvari dešavala neočekivano, kao u slučaju Seks pistolsa, Dejvida Bouvija, Ramonsa, Velvet andergraunda, Alisa Kupera i Igija Popa.

Morisi
Foto: EPA/SEBASTIAN SILVA

– Niko nije predvideo te muzičke stubove, i stoga su ljudi imali prilike da ih otkriju pre nego što je industrija prekinula zabavu. Danas, avaj, muzika se ne može desiti ukoliko se ne pridržava strogih pravila industrije. Ovo lažno uverava slušaoca da stvari ne mogu biti bolje nego što jesu. Infantilni svet raduje se strimovanju muzike ali da moraju da prošetaju do prodavnice po tu istu muziku ne bi se potrudili – ocenio je Morisi.

Prema njegovim rečima, muzičku industriju i „lešinare kulture ukidanja“ povezuje složnost oko toga da im je „glavni posao da zaustave pevače da kažu bilo šta važno“.

– Nekad su pesme zaokupljale slušaoce godinama, ali je to zamenjeno sumnjivom instant slavom za svakog dovoljno poslušnog da se složi sa tim da se deca prirodno rađaju kroz levo uvo. Poštovanje jednake slobode za one koje kontrolišete… nije sloboda. Muzika kao umetnost je sada uništena jer proširuje javno mnjenje. Mašta mora biti paralizovana, a ne govoreći ništa je jedini put do svih muzičkih nagrada – istakao je i zaključio:

– Pišem ove reči uglavnom za svoju publiku koja je najbolja i najneverovatnija publika o kojoj neko može da sanja, a možda su mnogi baš ljubomorni na ovu činjenicu. Nikada u životu nisam glasao za političku stranku, niti sam se učlanio u političku stranku, niti sam prisustvovao političkom skupu. Na političkoj sceni ja ne postojim: tamo me nikada niste videli i nećete. Stoga mi ni najmanje ne smeta ako se pridružite Morisijevim mrziteljima – uvek postoji verovatnoća da bih se osećao potpuno isto prema vama. Ali ako udružite snage sa “lešinarima”, jedini cilj je da otupite, a vaše oči su mrtve!

Bonus video: Koncert Iron Maiden-a u punoj Areni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar