Izložba "Obale" Tatjane Trajković Foto:Umetnička galerija Stara kapetanija

Samostalna izložba “Obale” Tatjane Trajković biće otvorena u sredu, 30. avgusta u 20 časova, u Umetničkoj galeriji Stara kapetanija, najavili su organizatori.

– Inspiriše me voda, brzina reke, mudrost mora i sigurnost jezera. Priroda je uvek moja polazna tačka, ona je sirova, iskrena i nenametljiva. Verujem u savršenstvo svega što je prirodno. Obale su me privukle svojom raznolikošću, mirom i autentičnošću – kaže umetnica Tatjana Trajković, osnivačica Centra za umetnost i kulturu Artelje.

Izložba „Obale“ Tatjane Trajković Foto:Umetnička galerija Stara kapetanija

O predstojećoj izložbi likovni kritičar Maja Živanović, kaže:

“Osluškujući sebe i stvarajući sopstvenu imaginarnu geografiju, beogradska umetnica Tatjana Trajković predstavlja se serijom digitalnih grafika na temu obala. Doticanja, susreti i prožimanja vode i zemlje, preneseni su u mikro prostore – kamenja, vode, peska, zemlje, zelenila, nebeskog plavetnila i vegetacije. Grafikama je prethodio studiozan proces kombinovanja različitih likovnih tehnika: monotipije, kolaža, akvarela, suvog pastela i tuša, ponekad objedinjenih i na ručno pravljenim papirima (što je takođe spona sa naturalnim).

U ciklusu koji je na granici realnog i apstraktnog, dodaje Živanović, i sublimiše životnu radost, crtež je važan element.

“Kombinujući beline i linije, Tatajana ostvaruje zanimljiva kompoziciona rešenja – naizgled sučeljenih površina, koloritski skladnih a akcentovanih zelenih i žutih tonova. Svaka grafika je istovremeno utočište u kome živi nostalgija Tatjane Trajković za predelima i prizorima (doživljenim i snevanim) ali i savremena interpretacija varijacija na temu pejzaža i neraskidive spone čoveka i prirode.”

Izložba “Obale” traje do 10. septembra a podržao ju je Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Bonus video: Izložba unikatno rađenih gitara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar