Shirley Bassey
Foto: EPA PHOTO REUTERS ROTA POOL / STEPHEN HIRD

Odlučila sam da napustim šou biznis sa 17 godina jer mi se sve to nimalo nije dopadalo, izjavila je svojevremeno Širli Besi. Međutim, muzička diva je u 83. godini snimila svoj 71. album, opisan kao "veliko finale", i posvetila ga je fanovima.

Širli Besi, jedna od najpopularnijih britanskih pevačica druge polovine 20. veka, poznata je pre svega po moćnom glasu i pesmama snimljenim za serijal o Džejmsu Bondu, koje su postale hitovi nezavisno od filmova, „Goldfinger“, „Diamonds Are Forever“ i „Moonraker“, a na prvo mesto top lista dospela je i na prelazu dva milenijuma sa „History Repeating“, koju je snimila sa elektro duetom Propellerheads, posle čega su usledili i drugi albumi, sve do „Hello Like Before“ (2014).

Sada, nakon šest godina diskografske tišine, diva iz Velsa vraća se na velika vrata albumom kojim ujedno slavi i 70 godina karijere.

„Sve pesme koje sam odabrala za ovaj album doživljavam veoma lično, vezane su za moj život. Nadam se da će značiti isto toliko i mojim fanovima“, rekla je pevačica o albumu čiji se izlazak očekuje na jesen.

Iz diskografske kuće „Deka“ saopštili su da na albumu, snimanom u Londonu, Pragu, Monaku i na jugu Francuske, „ima novih pesama, napisanih upravo za Širli Besi, kao i numera koje odražavaju njen život i karijeru“.

Širli Besi, rođena 1937. godine u Tajger Beju, počela je da nastupa još kao tinejdžerka u pabovima u Kardifu, istovremeno radeći i u fabrici. Svoj prvi veliki hit imala je još 1959. godine, kada je pesma „As I Love You“ dospela na prvo mesto top lista, a te i sledeće godine dobila je nagradu magazina NME za omiljenu britansku pevačicu. Od tada do danas objavila je 70 albuma, prodatih u skoro 140 miliona primeraka, a britanska kraljica dodelila joj je 2000. godine titutu dame za zasluge u izvođačkim umetnostima. Pauzu u pevanju napravila je samo nakratko pre 35 godina, kada joj je ćerka preminula pod nikad razjašnjenim okolnostima.

Biograf dive britanske muzike Džon Vilijams ispričao je Radiju BBC da 71. album možda i nije njen poslednji, uz reči da se „sa nekim poput Širli nikada ne zna“.

„Kada neko peva toliko dugo kao ona, što je oko 70 godina, pitam se da li će ikada zaista odustati – kazao je Vilijams, dodajući da je iza dive već sada „izuzetno zaveštanje“ i da je vreme za rekapitulaciju svega što je postigla.

 

Shirley Bassey
Širli Besi Foto: EPA/WILL OLIVER

„Kao samohrana majka sa dokova Kardifa, još u tinejdžerskim godinama, sa tamnijom bojom kože, uspela je da od sebe napravi zvezdu u beloj Britaniji još pedesetih godina, i to pukom snagom svoje ličnosti i talenta“, rekao je on i podsetio da je Širli Besi karijeru započela još pre pojave rokenrola na Ostrvu i da je ona u muziku ušla preko mjuzik holova i šouova.

Vilijams, koji je čuo album, rekao je da su „jače pesme neverovatne“, ali da bi on voleo da ima više „mirnijih numera“.

Tom Luis, jedan od čelnika „Deka rekordsa“ rekao je da je „Širli Besi živa legenda i da je još na vrhuncu snage“.
„Svaka nota koju otpeva priča je za sebe, njena priča o avanturama kroz kakve je prošla, legendama koje je prate i životima koje je obogatila“, zaključio je Luis.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare