Velikani srpskog glumišta – naslikajte portret omiljenog glumca

Kultura 12. sep. 202113:27
Podeli:
Foto:Promo

I dok je u Jugoslovenskoj kinoteci u toku izložba "Velikani srpskog glumišta" Udruženje građana "Žanka Stokić" iz Rabrova raspisalo je peti krug konkursa za izradu portreta glumaca koji će biti deo stalne postavke "Velikani srpskog glumišta" u Domu kulture u Rabrovu, saopštilo je ovo udruženje.

Autor projekta „Velikani srpskog glumišta“ je književnik Dragan Despot Đorđević. Izložba je do sada obišla 24 grada u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a do 15. septembra portreti, između ostalih, Rahele Ferari, Pavla Vuisića, Mire Stupice, Mihaila Janketića, Nede Spasojević mogu se videti u Beogradu, u Jugoslovenskoj kinoteci.

Portret Rahele Ferari Foto:Promo

Inicijalna kapisla za ovaj projekat bilo je to što je velika srpska glumica Žanka Stokić značajan deo života provela u Rabrovu. U tom mestu se od 2002. godine održavaju Pozorišne svečanosti „Žanki u čast“, a onda se rodila ideja da se na jednom mestu objedine velikani pozorišne scene Srbije, kroz stalnu izložbenu postavku portreta glumaca koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji srpskog teatra.

Portreti se, kako su saopštili organizatori, mogu raditi u različitim slikarskim tehnikama. Svi zainteresovani trebalo bi da izaberu portret dramskog umetnika koji žele da naslikaju i na imejl [email protected] prijave svoj izbor glumca čiji će portret načiniti.

Među dramskih umetnicima čiji se portreti mogu naslikati su: Žanka Stokić, Mirjana Vukojčić, Dragomir Bojanić Gidra, Danilo Lazović, Josif Tatić, Dobrica Milutinović, Raša Plaović, Dragan Laković, Predrag Laković, Bogoljub Mitić-Đoša, Ljubiša Jovanović, Dragutin Dobričanin, Marko Todorović, Mirjana Kodžić, Predrag Tasovac, Dragomir Čumić-Drago Čuma, Petar Banićević, Stanislava Pešić, Živojin Žika Milenković, Miodrag Mrgud Radovanović, Milan Srdoč, Dušan Poček, Milan Ajvaz, Viktor Starčić, Neda Arnerić, Tihomir Arsić, Ivan Bekjarev, Desimir Stanojević, Boris Komnenić, Feđa Stojanović, Vlasta Velisavljević i Milan Lane Gutović.

Portret Pavla Vuisića Foto:Promo

Rok za slanje radova je 31. oktobar, a neophodno je, kako su precizirali organizatori, gotove portrete poslati na poštansku adresu: Dragan Despot Đorđević, ul Pečka br 4, 12254 Rabrovo.

Komentari

Vaš komentar