Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

U autentičnom ambijentu Rajskih konaka Bitefov tim družio se ove srede sa ekipom novinarki i novinara, predstavljajući im domaće predstave iz ovogodišnjeg programa.

Prisutne je dočekao direktor Bitefa Miloš Latinović, koji je zahvalio domaćinima na gostoprimstvu, ali i medijima koji festivalu „pružaju veliku podršku i čine neizostavan deo Bitefovog šarma“. Producentkinja Ksenija Đurović govorila je o zapaženom broju domaćih predstava u glavnom programu.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

– Veoma nam je važno da i dalje razvijamo emancipatorski potencijal Bitefa u lokalnoj zajednici, stoga imamo tri domaće predstave u glavnom programu. Voleli bismo da na pravi način podržimo ono što ima odjeke Bitefa, ono što je bitefovsko. Taj pridev se do sada već uvrežio kod nas i danas svi vrlo dobro znamo šta znači bitefovska predstava – kazala je Đurovićeva.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Upravo takva je i predstava Igora Koruge „Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom“, koja je okupila pionire lokalne nezavisne plesne scene Nelu Antonović, Anđeliju Todorović, Jelenu Jović, Tatjanu Pajović, Borisa Čakširana i Sanju Krsmanović Tasić. Nastala u produkciji Stanice Servisa za savremeni ples, ova predstava vodi publiku kroz nekoliko decenija njihovih plesnih karijera, bavi se pozicijom savremenom plesa i preispituje njegovu održivost tokom četiri poslednje decenije.

– Kada imate infrastrukturu koja funkcioniše, zanimalo me je kako se ples u tom smislu održava, kroz koje vrste institucija, institucionalne podrške, kroz koje vrste uslova za rad. Potom, kada imate trenutak raspadanja infrastrukture tj. rata, kako se u tim okolnostima i političkim promenama pozicionirate kao umetnik. Koje stavove zauzimate, koga podržavate, a koga ne i zašto? I naposletku, kada nakon ratnog perioda dolazi neka bolja, obećavajuća budućnost, kako u tim okolnostima opstajete sa praksom u svetu novog društvenog poretka – objasnio je Koruga.

Igor Koruga Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Nakon dva premijerna izvođenja u aprilu, publika će predstavu ponovo moći da pogleda upravo na ovogodišnjem Bitefu, 6. oktobra u 18 časova u Bitef teatru.

Istog dana, ali od 20 časova, publika Bitefa imaće priliku da pogleda i predstavu “Kao i sve slobodne djevojke“ nastalu u produkciji Pozorišta Atelje 212.

Komad Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić, inspirisan je pričom o sedam trinaestogodišnjih devojčica koje su ostale trudne na školskoj ekskurziji.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Dramaturg predstave Dimitrije Kokanov na druženju sa medijima izjavio je u ime celog tima da je svima drago što je njihov rad prepoznat i selektovan od strane Bitefa. Prema njegovim rečima, učešće na ovom festivalu došlo je kao potvrda njihovog nastojanja da u Ateljeu 212 propituju šta sve jeste i šta bi mogao da bude dramski teatar.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

– Ovo je jedan od najizvođenijih domaćih dramskih komada u Evropi i svetu, ali kod nas do sada nikada nije produciran. Komadom smo propitivali izvođačke okvire u dramskom teatru, kao i pitanje reprezentacije – rekao je Kokanov. Podsetio je prisutne novinarke i novinare na to da uloge devojčica igraju odrasle glumice, kao i glumci.

– Tako su nam ovaj komad, kao i predstava Selme Spahić, poslužili kao poligon za istraživanje, ali su pokrenuli i važan dijalog i diskusiju na ovu temu.

Nakon ovog predstavljanja, konferencijski sto ubrzo je postao trpezarijski, a glavnu reč preuzeo je Nenad Gladić, poznatiji kao televizijska kulinarska zvezda Lepi Brka. U skladu sa ovogodišnjim sloganom festivala „Snago, ne pristaj da budeš nečija“, on je novinarima pokazao kako se priprema posebna proja, koja je davala snagu balkanskim narodima.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Druženje u ovom rajskom ambijentu nastavilo se uz ručak i osveženje, nakon čega se Bitefov pres karavan zaputio ka Pranjanima, gde ih je ugostila Destilerija Prodanović. Vlasnik ove destilerije Milutin Prodanović otkrio je da mu je posebno drago što je za slogan ovogodišnjeg festivala izabran upravo stih mlade pesnikinje Radmile Petrović, koja je odrasla u tom delu Srbije i koja glasno i nadahnuto govori o svom životu na selu.

Izlet je završen u Takovu, čuvenom mestu u kome je Miloš Obrenović podigao Drugi srpski ustanak. Za ovu priliku novinarke i novinari posetili su Muzej Drugog srpskog ustanka, a turizmolog Nikola Petaković poveo je celu ekipu i u obilazak crkve brvnare sagrađene od drveta 1795. godine. Baš sa tog mesta Miloš Obrenović je objavio narodu da se kreće u novi boj protiv Turaka.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Bonus video: Ne oklevaj, improvizuj! Jelena Koraksić o predstavi koju glumci mogu igrati i sa 50 godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar