Beogradski letnji festival Belef Foto:Goran Nikolić

Sedam premijera, dečje predstave, Mladi BELEF, koncerti, razgovori, scenska čitanja i šetnja kroz legate Muzeja grada Beograda, obeležili su 31. Beogradski letnji festival koji je trajao od 23. juna do 7. jula, rezimirali su organizatori.

I ove godine BELEF je, ističe se u saopštenju, nastavio da razvija svoj koncept produžene pozorišne sezone tokom leta, pa je u saradnji sa ustanovama kulture, pre svega pozorištima, publici i stručnoj javnosti omogućio da vidi nove predstave koje su premijerno izvedene, kao i one koje su obeležile prethodnu sezonu, a nisu do sada gostovale u Beogradu.

Beogradski letnji festival Belef Foto:Goran Nikolić

Veliki iskorak je bilo samo otvaranje festivala – poetski performans u saradnji sa Hartefaktom, gde su na jedan neobičan i neposredan način savremeni pesnici govorili svoju poeziju na jedanaest lokacija u Botaničkoj bašti.

Izvedeno je čak sedam pozorišnih premijera, u glavnom programu BELEF-a prvi put u Beogradu su gostovale četiri predstave, zatim dva koncerta, tradicionalno jedan džez koncert Dragon’s Fuel i koncert klasične muzike, u zajedničkom nastupu Beogradskog gudačkog kvarteta i gostujućeg gudačkog kvarteta sa Кipra i jednu plesnu predstavu iz Francuske u koreografiji i izvođenju Claire Huber.

Program Mladi BELEF u okviru koga se prikazuju predstave studenata – završni ispiti, diplomske, master i doktorske predstave FDU, Akademije umetnosti i FMU, izvodio se na sceni Teatra Vuk.
Dečji BELEF se ove godine zbog vremenskih prilika održao u pozorištu lutaka “Pinokio”. Novi program koji je osmišljen u saradnji sa FDU u Beogradu: PodTekst – scenska čitanja novih drama mladih dramskih pisaca u izvođenju i postavci glumaca i reditelja njihove generacije organizovan je u Ateljeu 212. „Belef razgovori – dobre priče“ organizovan je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
U okviru internacionalnog segmenta, BELEF je ove godine ugostio i dve predstve iz Hrvatske, jednu iz Bosne i Hercegovine, jednu iz Republike Srpske, jednu iz Francuske, a stigli su i gosti sa Kipra.

Beogradski letnji festival Belef Foto:Goran Nikolić

„Noć legata“ je priređena u saradnji sa Muzejom grada Beograda, koji je otvorio vrata Konaka kneginje Ljubice, muzeja Ive Andrića, ali i zavičajnih muzeja Žarkova i premijerno u okviru Belefa publika je mogla da uđe u zavičajni muzej Zemuna „Spirtinu kuću“. U Etnografskom muzeju u okviru Belefa otvorena je izložba „Nasleđe: Kolekcija Nadežde Petrović“.

„Nikada nismo odustali od ideje da se produži pozorišna sezona i tokom letnjih meseci i obogati kulturna ponuda našeg grada”, naglašeno je povodom završetka ovogodišnjeg izdanja festivala.

Bonus video: Plasido Domingo na Tašu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar