Koncert i izložba Pavla Aksentijevića Foto: Promo

Vaskršnji koncert „Na krsnom putu” i retrospektivna izložba slika „Karijatide sna” Dragoslava Pavla Aksentijevića, neprikosnovenog pojca drevne srpske i vizantijske duhovne muzike i umetnika čija dela nose duboku simboliku i emotivnu snagu, održaće se u četvrtak, 9. maja u 19 časova, u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Oslanjajući se na živo usmeno predanje, Aksentijević poje po transkripcijama neumskih zapisa od 12. do 18.veka, i po sopstvenim zapisima. Napeve je beležio putujući po Grčkoj, Svetoj Gori i Kipru, a nastupa uz bruj (ison) manjeg muškog vokalnog sastava (do pet članova).

Nakon koncerta biće otvorena izložba slika Dragoslava Pavla Aksentijevića „Karijatide sna” koja predstavlja retrospektivu njegovog slikarskog opusa. Ciklus od 23 slike predstavlja devojke sa Peloponeza koje su zarobljene i odvedene u ropstvo, i koje su u antičkoj arhitekturi predstavljene kao stubovi. Rađene u tehnici akrilik na platnu, nastale su u periodu od 2015. do 2024. godine, i u simboličkom smislu sve one nose Aksentijevićeve snove i njegova sećanja, a čak i onaj period pre sećanja.

Pavle Aksentijević je umetnik od ogromnog značaja za srpsku kulturu i njegovo stvaralaštvo predstavlja duboki izraz umetnikove duše i puta ka istini, iskonskoj lepoti, duhovnom prosvetljenju i postojanju. Rođen u Beogradu 1942. godine. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su i prve nagrade za interpretaciju vizantijskih napeva na Međunarodnom horskom festivalu u Grčkoj.

Dragoslav Pavle Aksentijević Foto: Printscreen/YouTube/
PGP RTS – Zvanični Kanal

Muzičku grupu „Zapis” osnovao je 2000, koju osim njega, čine njegovi sinovi Rastko i Damjan, i Spasoje Tufegdžić i Bojan Ivković. Svi članovi sviraju na autentičnim narodnim instrumentima. Magistrirao je na Likovnoj akademiji. Prestaje da slika od 1971. do 2006. godine. Poslednje dve izložbe koje je priredio bile su „Pristupanje” u galeriji Progres 2000. i „Posvećenje” u Kolarcu 2008. godine. Dobitnik je nagrade Fonda za kulturu grada Beograda za 1989, Zlatne medalje Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 1990, nagrade Radio Insbruka 1990. i Godišnje nagrade UMUS-a 2000. godine.

Izložba je otvorena do 31. maja 2024. godine.

Bonus video: Ne leti, ali je magičan – „Magija pirotskog ćilima“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar