Vasa Pavković i Miroslav Tešić Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Svečanost povodom uručenja nagrada iz Fonda Zadužbine Branka Ćopića za dela visoke umetničke vrednosti, objavljena po prvi put u 2022. godini, održana je juče u Salonu kluba SANU u Beogradu.

Tom prilikom, nagrade su uručene književniku Vasi Pavkoviću za zbirku priča „Daleki, daleki susret“, u izdanju „Akademske knjige” iz Novog Sada, i pesniku Đorđu Nešiću za zbirku poezije „Strune“ (Centar za srpske studije iz Banja Luke).

O nagrađenim knjigama govorili su; akademici i pisci Milosav Tešić i Goran Petrović i dopisni član Jovan Delić.

Na sednici koja je održana 24. oktobra odlučeno je da se nagrade iz Fonda „Branko Ćopić“ dodele navedenim laureatima, za prozu i poeziju.

Upravni odbor Zadužbine „Branko Ćopić“ čine članovi SANU – Matija Bećković, Dušan Kovačević, Jovan Delić, Goran Petrović (potpredsednik) i Milosav Tešić (predsednik).

Vasa Pavković (Pančevo, 1953) je srpski književnik, književni kritičar, leksikograf i književni urednik. Zaposlio se na Institutu za srpski jezik 1977, radeći na velikom Rečniku savremenog srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika, gde se često sretao sa Ćopićevim knjigama svih žanrova a najviše je u rukama imao obiman roman „Prolom“.

Pesnik Đorđe Nešić, rodjen u Bijelom Brdu, kod Osijeka (1957) srpski je književnik, danas nagradjen zbog svoje zbirke pesama „Strune“.

Bonus video: „Gospodar prstenova“ najvoljenija knjiga 20. veka – Navršava se 50 godina od smrti Tolkina, oca epske fantastike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar