Jovan Joca Jovanović Foto:Jugoslovenska kinoteka

U Beogradu je 3. avgusta, u 83. godini, preminuo filmski reditelj, scenarista, montažer i teoretičar filma Jovan Joca Jovanović, saopštilo je Udruženje filmskih umetnika Srbije. Njegov igrani film “Mlad i zdrav kao ruža” (1971), prikazan na FEST-u 2006, dobio je nagradu žirija filmske kritike FIPRESCI i postao kultni film mlade filmske kritike i publike.

Rođen je 31. maja 1940. godine u Beogradu, gde je diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju srednjemetražnim igranim filmom “Izrazito ja” (1967), koji je proglašen najboljim filmom u svim kategorijama na Festivalu mladih autora u Njujorku (u žiriju su pored ostalih bili Stiven Spilberg, Endi Vorhol, Majkl Nikols, Piter Bogdanovič).

Film je distribuiran u SAD-u. Dokumentarni film “Kolt 15 GAP” (1971) nagrađen je na festivalima u Oberhauzenu, Utrehtu, Beogradu, našao se u Antologiji filmova festivala u Oberhauzenu (objavljena povodom 50 godina festivala), a američki istoričar filma E.Barnau ga je uvrstio u svoju knjigu „Istorija svetskog dokumentarnog filma“.

Dragan Nikolić i Jovan Joca Jovanović Foto:Jugoslovenska kinoteka

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare