Foto:Michael loccisano / Getty images / Profimedia

Glumac, muzičar i autor knjiga za decu Bob Mekgrat, najpoznatiji po ulozi u jednoj od najnagrađivanijih američkih TV serijala "Ulica Sezam", preminuo je u 90. godini.

Vest o smrti američkog umetnika potvrdila je porodica Boba Mekgrata, saopštivši na Fejsbuku da je „preminuo u domu, okružen bližnjima“.

Od Mekgrata oprostila se ekipa „Ulice Sezam“ podsetivši da je bio „deo porodice više od 50 godina“, preneo je AP.

Glumac je odrastao u Ilinoisu a studirao je muziku na Univerzizetu Mičigen i Menhetn školi muzike. Zanimljivo je da je imao impresivnu i uspešnu muzičku karijeru ne u svojoj domovini, već dalekom Japanu. Tokom šeste decenije 20. veka bio je „dežurni pevač“ u američkoj seriji „Sing Along With Mitch“.

Deo autorske i glumačke ekipe „Ulice Sezam“ bio je od samog starta, od 1969. godine. Igrao je u seriji dobrodušnog komšiju Boba Džonsona. Poslednji put, nakon gotovo pet decenija, igrao je u ovom dugovečnom serijalu 2017.

– Poštovani izvođač širom sveta, Bob je svojim bogatim tenorom ispunjavao radio talase i koncertne dvorane od Las Vegasa do Tokija. Zauvek ćemo mu biti zahvalni na tolikim godinama tokom kojih se s velikom strašću posvećivao „Ulici Sezam“ – navodi se u saopštenju ekipe ovog TV serijala.

Bob Mekgrat u Ulici Sezam Foto:AP Photo/Chris Pizzello

Podsetimo, „Ulicu Sezam“ su osmislili producentkinja Džoan Ganz Kuni i psiholog Lojd Moriset. Premijerna prva epizoda je prikazana 10. novembra 1969. godine uz podeljene reakcije. Jer, u to doba inovativni program se delu publike odmah svideo, drugi su ga kritikovali, ali je gledanost od samog starta bila velika.

J 2001. godine bilo je više od 120 miliona gledalaca različitih internacionalnih verzija „Ulice Sezam“, a u 2009, na četrdesetu godišnjicu programa emitovala se u više od 140 zemalja sveta. U Americi je tada „Ulica Sezam“ bila 15. najgledanija dečja TV emisija. Analiza iz 1996. godine je pokazala da je 95 odsto svih američkih mališana predškolskog uzrasta videla bar jednu emisiju do svoje treće godine. Uvreženo je mišljenje u SAD da je najmanje 77 miliona Amerikanaca gledalo serijal ui dečjem uzrastu. „Ulica Sezam“ je ovenčana s 159 Emi i osam Gremi nagrada, više od bilo koje druge dečje emisije.

Foto:Henry McGee / imago stock&people / Profimedia

Iza sebe je ostavio suprugu i petoro dece.

Bonus video: Alfred Hičkok

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar