Boris Pahor Foto: IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Čuveni slovenački pisac Boris Pahor, koji je živeo u Italiji, preminuo je u 108. godini, preneli su tamošnji mediji.

Slovenački književnik umro je u svom domu u Trstu, samo tri meseca pre nego što je trebalo da proslavi 109. rođendan.

Boris Pahor, rođen 25. avgusta 1913. u Trstu, u svojim delima opisivao je sve nevolje s kojim se susretala slovenačka manjina uoči Drugog svetskog rata u Italiji pod fašističkim režimom, podseća italijanska agencija Ansa. Takođe i sav horor „života“ u koncentracionim logorima.

A Pahor je preživeo boravak u čak četiri različita logora – bio je zatočen u Dahau, Dori, Harzungenu i Bergen-Belzenu, nakon što su ga zatvorili jer se sa slovenačkiom partizanima borio protiv nacističke okupacije.

– Smrću Borisa Pahorta izgubili smo velikog pisca, diva 20. veka koji je s veštinom i preciznošću opisao sav užas koncentracionih logora – izjavio je italijanski ministar kulture Dario Frančeskini.

Iza sebe je ostavio na desetine knjiga koje su prevođene na brojne jezike. Pahorov roman „Nekropola“ smatra se jednim od najboljih i najvažnijih romana o užasu holokausta i logora smrti, uz dela Imrea Kertesa i Prima Levija.

Ali, do književnog uspeha nije došao tako lako. Otvoreno izražavajući neodobravanje komunizma u Jugoslaviji, nije bio priznat, sve dok Slovenija nije stekla nezavisnost 1991. godine. Iako je član slovenačkih partizana, suprotstavljao se i titoističkom komunizmu. Tek 2013. godine njegov roman prvi put je preveden na engleski jezik.

Austrijska vlada nagradila ga je Legijom časti i Križem časti za znanost i umjetnost, a nominovan je bio za Nobelovu nagradu za književnost od strane Slovenske akademije znanosti i umjetnosti.

Odbio je titulu počasnog građanina Ljubljane, jer je smatrao da slovenska manjina u Italiji nije podržana kako je trebalo od strane slovenske političke elite.

Boris Pahor je bio oženjen spisateljicom Radoslavom Premrl (1921–2009) i kada mu je bilo 99 godina napisao joj je knjigu kao posvetu.

Nakon smrti Marka Feingolda 2019. godine, bio je najstariji živi preživeli logoraš Holokausta.

Bonus video: Ruski pisci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare