Predrag Piper
Predrag Piper Foto: Printscreen/YouTube/Matica srpska

Akademik i jedan od najznačajnijih srpskih slavista Predrag Piper preminuo je u 71. godini, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Predrag Piper je preminuo 10. septembra, navodi se u saopštenju SANU, i dodaje da je akademik bio jedan od najznačajnijih srpskih slavista, a poseban trag ostavio je u proučavanju gramatičke i leksičke semantike u srpskom, ruskom i drugim slovenskim jezicima.

Rođen 1950. godine u Beogradu, diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu (1973), gde je potom radio kao asistent i docent. Magistrirao je i doktorirao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je postao vanredni profesor 1989, a dve godine kasnije i redovni profesor.

Za dopisnog člana SANU izabran je 2003, za redovnog 2012, a tri godine kasnije ušao je u članstvo Makedonske akademije nauka i umetnosti.

U SANU je inicirao osnivanje dva odbora i bio (ko)urednik šest publikacija, bio je sekretar Odeljenja jezika i književnosti do 2018. i član Predsedništva SANU. Bio je član više odbora SANU i šef Katedre za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, kao i upravnik Katedre za slavistiku Filološkog fakulteta u Beogradu.

Piper je predavao i na univerzitetima u Moskvi, Petrogradu, Voronježu, Ivanovu, Seulu, Saporu, Zadru, Nišu, Skoplju, Ljubljani. Bio je potpredsednik Uređivačkog odbora Srpske enciklopedije i glavni urednik časopisa „Južnoslovenski filolog“ i časopisa „Zbornik Matice srpske za slavistiku“, predsednik Komisije za proučavanje gramatičke strukture slovenskih jezika Međunarodnog slavističkog komiteta, potpredsednik Međunarodne asocijacije profesora ruskog jezika i književnosti i član Matice srpske, Srpske književne zadruge i Slavističkog društva Srbije.

Bibliografija Predraga Pipera obuhvata 198 posebnih izdanja, 165 izdanja udžbenika i priručnika za osnovnu i srednju školu, a za života je odlikovan brojnim nagradama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare