Umro poznati baletan: Podlegao povredama nakon ruskog granatiranja Kijeva

Kultura 19. mar. 202210:33 > 14:32
Podeli:
Bombardovana zgrada u Kijevu Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Jedan od vodećih ukrajinskih baletana Artem Datsišin preminuo je nakon što je pre tri nedelje povređen u ruskom bombardovanju Kijeva.

Nekadašnji solista Nacionalne opere Ukrajine umro u bolnici u 43. godini, podlegavši povredama.

„S tugom vas obaveštavam da je Artem Darsišin Docjuk, teško poveđen 26. februara kada su Rusi otvorili vatru na Kijev, podlegao povredama u bolnici“, navela je ukrajinska balerina i koreografkinja Tatjana Borovik na svom Fejsbuk nalogu, dodavši da je slomljena.

Odrastao u Kersonu, baletski umetnik je završio Kijevsku koreografsku akademiju, a tokom karijere nastupao je širom sveta. Bio je solista Nacionalne opere u Kijevu, a igrao je u baletima kao što su: "Labudovo jezero", "Krcko Oraščić", "Romeo i Julija"...

Dobio je i nagrade na mnogim takmičenjima, među kojima je i "Rudolf Nurejev".

Scenski direktor ukrajinske Nacionalne opere, nakon vesti o tragičnoj smrti baletana, nazvao je Artem "sjajnom umetnicom i divnim čovekom", preneo je BBC.

Rusko-američki koreograf i baletan Aleksej Ratmanski izrazio je ogromnu tugu zbog smrti svoje umetnika. Ratmanski, nekadašnji solista kijevskog Baleta, svojevremeno i umetnički direktor Boljšoj teatra, koji trenutno radi u Njujorku, precizirao je da je baletan preminuo od "povreda zadobijenih od ruske artiljerijske vatre", dodavši:

"Bio je predivan baletan, kojeg su sve kolege obožavale. Ovo je nepodnošljiv bol".

Podsetimo, juče je stigla vest da je još jedna ukrajinska umetnica - glumica Oksana Švets preminula je tokom ruskog napada.

Bonus video: Kijev, ruševina

Komentari

Vaš komentar