Mirjana Stefanovic
Mirjana Stefanović Foto:Wikipedia/Privatna arhiva

Književnica Mirjana Stefanović (Niš, 1939-Beograd, 2021), dobitnica mnogih priznanja u zemlji i regionu, preminula je u 82. godini, saopštilo je Srpsko književno društvo.

Živela je u Nišu, Кosančiću i Novom Sadu, a od 1951. u Beogradu. Školovala se u Novom Sadu, Beogradu i Delhiju, Indija. Magistar je engleske književnosti.

Od 1966. radila je kao novinar saradnik na Trećem programu Radio-Beograda, a od 1967. do 1973. bila novinar redaktor u Dečjoj redakciji. Nakon toga je do 1991. bila urednica u izdavačkoj kući „Nolit“. Osnovala je i 16 godina vodila biblioteku „Raspust“ u kojoj je objavila više od pedeset knjiga za mlade izabranih iz svetske i domaće književnosti. Učestvovala je u uređivanju savremene poezije i bila urednica biblioteke Zanimljiva nauka. Bila je i glavna urednica edicije Prva knjiga Matice srpske (1974-1979) i član redakcije Letopisa Matice Srpske (1982-1983).

Objavila je knjige pesama „Voleti“, „Proleće na Terazijama“, „Indigo“, „Radni dan“, „Pomračenje“, „Iskisli čovek“… Knjige proze „Odlomci izmišljenog dnevnika“, „Savetnik“, „Prošireni savetnik“, „O jabuci“… Kao i knjige za decu „Vlatko Pidžula“, „Enca sa kredenca“, „Štrickalice“, „Šta da radi ova fota?“, „Drugari sa repom“, četiri slikovnice sa ilustracijama Marka Кrsmanovića, „Čudo do čuda“, „Sekino seoce“, „Zlatne ribice“, „O Uglješi“, „Škola ispod stola“…

Radio-Beograd i druge jugoslovenske radio-stanice emitovale su više njenih radio-igara za decu od kojih su izabrane objavljene u knjizi „Prvi poljubac“. Pesme i priče Mirjane Stefanović uvrštene su u osamdesetak antologija i panorama na srpskom i drugim jezicima.

Dobitnica je brojnih priznanja među kojima su nagrade Politikinog zabavnika, Zmajevih dečjih igara, Neven, Pro femina, „Desanka Maksimović“, Zlatni ključić Smedereva, Zlatno Gašino pero, „Milica Stojadinović Srpkinja“…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare