Umjetnik u gladovanju Foto: Novi Tvrđava Teatar/Promo

Žiri 9. festivala Novi Tvrđava teatar koji se održava u Vili Stanković u Čortanovcima, doneo je odluku da Nagrada za najbolju predstavu pripadne predstavi „Umjetnik u gladovanju“ Narodnog pozorišta Sarajevo, a u režiji Alena Šimića.

„Bez velike patetike, ali i bez prevelike ironije, mladalački poletno, ekipa ove predstave autentičnim, sopstvenim glasom razvija igru, unutar kafkijanskog okvira, kao da neki drugi uopšte postoji, koja je život sam”, istakao je u svom obrazloženju žiri u kojem su bili Ivana Đurić Paunović, Jovana Balašević i Laslo Blašković.

Nikola Ristanovski Foto: E-Stock/Jovan Jovanovic

Nagrada za najboljeg glumca pripala je Nikoli Ristanovskom za ulogu doktora Tomasa Stokmana u predstavi “Neprijatelj naroda” Henrika Ibzena (Makedonski narodni teatar Skoplje), koju je, kako se navodi, izneo suvereno i moćno, sasvim se savremeno snalazeći u klasičnom tekstu, u koji se lako, bez sile, učitava sadašnjost oličena u problemima ekologije, slobode štampe i javne reči, neumoljivi diktat politike, ali ne kao nalog sna (koji su sanjali nadrealisti), nego nametnuta slika stvarnosti, diktatura košmara.

Nagradu za režiju dobio je Nikola Zavišić za predstavu “Čuda Svetog Georgija”, u koprodukciji teatara iz Bugarske, Srbije i Rumunije. Zavišić je, između ostalog, jasno i čitko progovorio upravo o vezama i saglasjima bliskih a tako dalekih balkanskih naroda, koji se ogledaju u Čudu Svetog Georgija zanemelog pred aždajom stvarnosti koju bismo u ovom slučaju najpreciznije moglo nazvati kertesovskim lapsusom – besudbinstvo.

Specijalna nagrada za kolektivnu igru pripala je autorima predstave “KAFKA MACHINE” Srpskog narodnog pozorišta.

Nela Mihailović Foto: Srdjan Pabllo Doroski/Promo

Komad „Sitnice koje život znače“ reditelja Andreja Nosova, koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu sa Beo Art-om i Centrom za kulturu Tivat, nagrađen je sa dva glumačka priznanja. Nela Mihajlović je pripala nagrada za najbolju žensku ulogu a Mladen Andrejević ovenčan je Nagradom za glumu „Milan Gutović“.

Bonus video: Mikelsen sa fanovima u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar