Starry Starry Night , porcelan Autor: Velimir Vukićević

Tradicionalna grupna izložba malog formata "Minijatura 8" biće otvorena večeras u 18 časova u Galeriji "Singidunum", saopštili su iz Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije.

– Kada je 1993.godine Savet galerije Singidunum predložio izložbu radova formata 10 x 10 x 10 cm, a sa kojom bi se obeležili Novogodišnji i Božićni praznici, nastala je predivna smotra umetničkih dela nazvana „Beogradska Mini art scena“. I posle 30 godina ne jenjava interesovanje raspoloženih stvaraoca za ovu izložbu. U periodu, od 2015. do 2022. godine bila je organizovana u prostoru Male galerije ULUPUDS-a. Tada su i propozicije neznatno izmenjene, format je 20 x 20 x 20 cm, umetnici su dobili šire , veće polje za izražavanje svojih zamisli, za kreativnost, kombinovanje tehnika i materijala – objašnjava istoričarka umetnosti Zorica Đermanov, kustos Galerije „Singidunum“.

Future III, akvarel Autor: Dunja Jung

Povratkom u galeriju Singidunum, dodaje, izložba „Minijatura“ je iznova okupila umetnike različitih generacija.

– One koje smo podsetili da svojim učešćem obeleže ne mali broj godina ove izložbe i da im ona bude jedan vid relaksacije, da se druženje i razmena ideja i dalje po tradiciji nastavi. Mnogi danas ugledni profesori na umetničkim fakultetima i školama su imali jedno od prvih samostalnih predstavljanja, kroz radove, upravo na ovoj izložbi – podseća Đermanov.

Danas, kako kaže, sa bogatim umetničkim iskustvom su animirali i savetima podržali učešće velikog broja svojih studenata da se oprobaju i pokažu koliko vladaju materijalom, bojom, formom.

Gondole u Veneciji, akvarel Autor: Dušan Đukarić

– A kada se odaberu eksponati i nađu svoj galerijski kutak, započinje magična atmosfera darivanja, tada nam šarenolikom razglednicom izlagači upućuju iskrene želje i poruke za nastupajuću godinu – istakla je kustoskinja ove galerije.

Posuda za začine,kombinovana tehnika Autor:Franjo Posavec,

Izložba je otvorena do 12. januara 2024. godine.

Bonus video: Kako se gleda, izložba fotografija Dragana Dangubića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar