Foto: Antika fest/Promo

"Umetnost kao terapija" slogan je ovogodišnjeg Antika festa zakazanog za sutra u Domu kulture Kotlujevac i Pozorištu Timočke krajine "Zoran Radmilović", u okviru kog će biti održani tribina, izložba fotografija i izvedena predstava "Žene iz Troje", najavili su organizatori.

Jednodnevni festival biće otvoren razgovorom na temu „Umetnost kao terapija“ od 12 sati u Domu kulture Kotlujevac u kojem će učestvovati teatrolog Aleksandar Milosavljević, reditelj Nebojša Bradić i profesor Nenad Novaković.

– Kakve konsekvence proizilaze iz naše teze da umetnost može biti terapeutska? U principu, uverenje da je glavni cilj angažovanja u umetnosti da nam pomogne da živimo bolje živote – da postupamo u boljim izdanjima nas samih. Ukoliko umetnost ima takvu moć, to je zbog toga što je ona sredstvo kojim mogu da se poprave ili kompenzuju uticaji naših psiholoških slabosti. Umetnost ljušti našu školjku i spasava nas od našeg pokvarljivog uobičajenog nepoštovanja onoga što je oko nas. Uz podršku umetnosti mi obnavljamo našu osetljivost, mi gledamo u staro na novi način. Mi smo zaštićeni od zahteva da su novina i glamur jedini izbor. Jednog dana ćemo preseliti kovid-19 iz naše sadašnjosti u našu prošlost. Ako budemo spremni, iz pepela će se pojaviti umetnost koja će raditi za sve – kaže Nebojša Bradić.

Nebojša Bradić na probi pred Antika fest Foto: Antika fest/Promo

Izložba fotografija „Antika fest 2012 – 2019“ biće otvorena u Pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ u 19 sati, a sat kasnije biće izvedena predstava „Žene iz Troje“. Predstavu, nastalu u koprodukciji pozorišta „Zoran Radmilović“, Narodnog pozorišta iz Prištine i Dunav festa, po Euripidovom tekstu režirao je Nebojša Bradić, a igraju Ivana Kovačević, Ana Bretšnajder, Milena Jakšić, Viktorija Arsić, Irena Stojanović, Isidora Građanin, Igor Damnjanović, Nebojša Đorđević, Miloš Đuričić…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar