Amaranta Osorio ZATVARANJE FESTIVALA UMETNOST I LJUDSKA PRAVA
Amaranta Osorio Foto: Suzon Fuks/Promo

Predstavom "Ono što nisam izgovorila" umetnice Amarante Osorio večeras će na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta s početkom od 20 časova biti zatvoren drugi po redu festival "Umetnost i ljudska prava", dok će u Dorćol Platzu sat vremena kasnije nastupiti bend Pretty Loud.

Komad „Ono što nisam izgovorila“ je višedisplinarno izvođenje koje se bavi nasiljem i problemima rodne pripradnosti s kojim se žene suočavaju od rođenja, a vezane su za njihovo telo, obrazovanje, seksualno zlostavljanje, nesigurnost i društvenu obavezu da budu lepe, tihe, nasmejane, produktivne i savršene…

Prestava je izvođena na brojnim festivalima širom sveta. Između ostalog, na Festivalu Mestiza (Čile), Tantidhatri (Indija) Encuentro teatro y feminismos RESAD (Španija), Transit, Odin Teatret (Danska), Magdalena Montpelier (Francuska), Tiempos de Mujer (Ekvador). Tekst je dobio pohvali žirija Nagrade Dolores de Castro.

Uoči izvođenja predstave, Amarante Osorio održala je radionicu „Prekidanje tišine“ koja je predstavljena juče u UK Parobrodu.

Amaranta Osorio ZATVARANJE FESTIVALA UMETNOST I LJUDSKA PRAVA
Amaranta Osorio Foto: Promo

Ova spisateljica, glumica i producentkinja, poreklom iz Meksika, Španije i Kolumbije, dobitnica je nekoliko nagrada za svoj rad, a njene drame su igrane u različitim zemljama i prevedene na francuski, engleski, grčki, češki i nemački. Još od 2011. godine aktivna je članica internacionalne ženske mreže „Magdalena Projekat“.

Pretty Loud ZATVARANJE FESTIVALA UMETNOST I LJUDSKA PRAVA
Pretty Loud Foto: Đorđe Tomić/Promo

Kraj festivala označiće svirka sastava Pretty Loud u Dorćol Platzu. Naš prvi romski ženski hip-hop bend nastao je u okviru GRUBB fondacije na inicijativu grupe devojaka i mladih žena od 15 do 27 godina. Muzičarke okupljene u ovom sastavu želele su da razbiju stereotip da su Romkinje uglavnom domaćice, koje rano napuštaju školu i udaju se mlade.

Kroz spoj hip-hopa sa romskim zvukom, urbanog sa tradicionalnim plesom i tekstove šalju jasne poruke o važnosti obrazovanja, pravu na sopstveni izbor i samostalnosti…

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar