Foto: Printscreen/RTS, Tanjug/RADE PRELIC

Isidora je bila jedna sasvim izuzetna pojava u našem, ne samo muzičkom, nego i kulturnom životu uopšte. Pored velike umetnice, otišla je i hrabra i snažna ličnost, visoko superiorna osoba koja je odavno raskrstila sa svakim strahom, rekla je povodom prerane smrti Isidore Žebeljan kompozitorka Ivana Stefanović.

– Ono što je njen rad karakterisalo to je izuzetna smelost i ogroman umetnički prostor koji je zauzimala. Radila je sve, od pozorišne muzike do vrlo složenih vokalno-instrumentalnih dela.  Time će se baviti muzikolozi, koji će imati mnogo toga tek da shvate i analiziraju u njenom opusu – ocenila je Stafanović za Nova.rs.

Ono što je za nju, kao Isidorinu stariju koleginicu, strašno jeste što je osim velike umetnice otišla i „velika, hrabra i snažna osoba, ličnost“.

– To u muzičkom ili umetničkom svetu nije obavezno. Veliki umetnik ne mora da bude i veliki čovek. A Isidora to jeste bila. To ovu tugu čini vrlo složenom. Ona je bila jedna hrabra osoba, otvorena. Govorila je ono što misli. Odavno je raskrstila sa bilo kakvim strahom ili zavisnošću od bilo koga. Bila je daleko i visoko superiorna osoba – naglasila je Ivana Stefanović.

Jedna od najprominentnijih i najizvođenijih srpskih kompozitorki i akademik Isidora Žebeljan preminula je jutros u 54. godini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare