Foto: EPA-EFE/Zsolt Szigetvary

Nik Kejv, Stiven Fraj, Grejson Peri i više od 400 pojedinaca i kulturnih institucija, uputili su otvoreno pismo britanskoj vladi sa apelom da dela "hitno" kako bi pomogla ugroženim kreativcima u toj zemlji.

Reditelj Stiven Fraj, muzičari Nik Kejv, Pi Džej Harvi, Kejti Melua, Paloma Fejt i Rufus Vejnrajt, glumci Džonatan Prajs i Sajmon Kalou, likovni umetnici Grejson Peri i Aniš Kapur, književnica i bivša manekenka Sofi Dal, organizacije poput Rojal Albert hola, Galerije Tejt, Šekspirovog Gloub teatra, izdavačke kuće „Pengvin rendom“ i filmske producentske kuće „Lajonsgejt“ samo su neki od preko 400 potpisnika iz kreativne zajednice Velike Britanije koji su upozorili vlasti da će zemlja postati „kulturna pustoš“ ukoliko vlada ne omogući hitnu finansijsku pomoć ovom sektoru.

U otvorenom pismu upućenom kancelaru blagajne (ministru finansija) Rišiju Sunaku i državnom sekretaru za kulturu, IT, medije i sport, Oliveru Daudenu, stoji da je kreativnim organizacijama i profesionalcima potrebna hitna finansijska pomoć da bi preživeli posledice krize, uz tvrdnju da mnogi „propadaju kroz pukotine“ postojećih vladinih mera podrške u borbi protiv Kovida-19.

Ovaj argument sve je glasniji poslednjih nedelja, pošto većina kulturnih institucija i dobrotvornih organizacija naglašava da na hiljade britanskih kreativaca ne može da se kvalifikuje za pomoć na ime samozaposlenja ili zadržavanja radnog mesta.

Vlada mora da dela, i to brzo, navodi se u pismu.

– Vlada mora da shvati da kultura nije šlag na torti, ona je torta koja daje ukus, hrani nas i definiše ko smo i šta smo – kaže Sajmon Kalou, glumac i reditelj.

– Od početka sveta ljudi su se okupljali da slušaju zajedno priče i pesme. Kreativnost je ono što nas čini ljudima. Virus ne može da zaustavi vreme – dodaje Rufus Vejnrajt, prenosi „Holivud riporter“.

Pismo je zvanično uputila Federacija kreativnih industrija, telo koje zastupa kreativni sektor Velike Britanije. Ona tvrdi da je „preko 50 odsto kreativnih organizacija i profesionalca već ostalo bez 100 odsto svojih prihoda“.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, kreativne industrije su donosile britanskoj privredi 139 milijardi dolara i zapošljavale preko 3,2 miliona ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar