Foto: ULUPUDS/Promo

Majska izložba se već 53 godine održava u kontinuitetu i to je velika stvar jer kod nas je teško održati tako dugu tradiciju. Ove godine imamo reprezentne učesnike iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, i to se sve više širi i jako smo zadovoljni, kaže za Nova.rs Lidija Jovanović, predsednica Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), koja će danas u 19 sati u bivšoj zgradi "Kluza" u Resavskoj 34 u Beogradu otvoriti ovaj događaj.

Izložba će trajati do 13. juna, a kustos je Neda Radoičić. Učestvuje 105 umetnika, što je desetina članova ovog udruženja.

– Pre tri godine smo ponovo počeli da uključujemo umetnike iz regiona, jer je do raspada Jugoslavije ova izložba podrazumevala učešće stvaralaca iz cele zemlje i mi smo odlučili da obnovu tu tradiciju – ukazuje naša sagovornica i ističe da je veoma važno što su se ove godine izborili za prostor održavanja Majske izložbe:

– To je nešto s čim kuburimo već desetak godina i smanjuje broj izlagačkih prostora o čemu ste vi pisali. Zahvaljujući Cepteru smo uspeli da obezbedimo prostor u nekadašnjoj zgradi Kluza, koji nije galerijski ni upotrebljen ni zloupotrebljen, i mislim da ćemo mu dati svežinu i novu energiju. Postavka je vrlo interesantna i zahvalni smo što tradicionalno, a to je isto zanimljivo, imamo za ovaj događaj svake godine podršku i grada Beograda i republike.

Lidija Jovanović. Foto: N1

Otvaranju će prisustvovati gosti iz zemlje, regiona i inostranstva. Tom prilikom umetnica Tonka Alujević iz Splita će izvesti performans „STAVI PRST U MORE I KONEKTIRAJ SE SA CILIN SVITON“.

Majska izlozba: A.Kelic_Povratak 2021. Foto: ULUPUDS/Promo/A.Kelić

Inače, tema 53. Majske izložbe ULUPUDS-a “UVID 21”, kako se najavljuje, osmišljena je kao završna etapa i meta – vizura trilogije izložbi koja je inicirana sa Udahom, kao primarnim životnim impulsom, koja je potom razrađena Umetničkim prevratom u buntovnom, eruptivnom stadijumu, a sada predstavlja opsežnu dubinsku analizu stanja i doživljaja neposredno pred, tokom i na zalasku epidemijskog dejstva.

Majska izlozba: Rad Midhata Kapetanovića. Foto: ULUPUDS/Promo/Midhat Kapetanović

Glavni program obuhvata ostvarenja umetnika iz različitih sfera primenjenih umetnosti. U opisu izložbe istaknuto je da su nametnuta izolacija i zanemarena socijalizacija dovole do uprizorenja raznorodnih preispitivanja stvarnosti, kao i kreiranja mikro konstelacija. Da je do izražaja došla elastična i kreativna priroda umetnika, koja im omogućava ne samo da se adaptiraju na nove uslove, već i da istaknu značenje kolektivnih iskustava.

Foto: ULUPUDS/Promo

“Umetnici promišljeno odražavaju ofanzivne i defanzivne manevre koje preduzimaju da bi se izborili sa konsekvencama aktuelnih životnih okolnosti. Stičemo uvid u suptilne psihološke konfiguracije. Kompleksna doživljajna polifonija radova aludira na pobuđivanje empatije”, istakli su organizatori povodom 53. Majske izložbe na kojoj će dominirati fotografija.

Majska izlozba: Милош Шарић, ОТПОР, ковано и варено гвожђе, 30x30x30 цм, 2019. Foto: ULUPUDS/Promo/Miloš Šarić

Domen arhitekture pokriva šest projekata kreativnih intervencija u mikroambijentalnim višenamenskim celinama. Regionalni program obuhvata diverzifikovane kritičke i introspektivne radove 6 umetnika iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne gore. Odabrana su četiri video rada umetnica koje koriste video radove kao medijum intimnosti i kontemplacije”.

U okviru pratećih manifestacija 52. Majske izložbe održaće se izložba dobitnice Velike nagrade 52. Majske izložbe, Marine Kocareve Ranisavljev u Galeriji Singidunum, Mini simpozijum, multimedijalna predavanja, filmske projekcije i prezentacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar