Foto: Galerija Monolog

Aleksandra Branković, multimedijalna umetnica koja trenutno živi i radi na planini Rudnik okružena pilićima, kozama, mačkama i psima, svoje stvaralaštvo je prenela na selo. U Beograd se vraća kako bi predstavila svoje radove na izložbi "Gde će ti duša?" koja će biti otvorena 10. juna u galeriji Monolog.

U okviru nove serije radova istražuje tenzije između unutrašnje i javne ličnosti. Subjekti njenih radova spajaju suprotnosti – oni nisu ni žene, ni muškarci, već je njihov rod transcendentan i stvara fantaziju fluidnih idola.

– Verujem da su svi ovi likovi androgeni, i važno mi je da slikam pojedince koji oličavaju ovaj kvalitet, delujući kao neka vrsta božanstva, a da pritom ostaju likovi sa kojima svako može da se poistoveti i koji ostaju obični. U suštini, oni predstavljaju sve nas, pošto svi posedujemo taj potencijal skrivenog božanstva – naglasila je umetnica.

Foto: Galerija Monolog

U svojim radovima Aleksandra uglavnom koristi kolaže koje kombinuje sa crtanjem i slikanjem, a fokus njenih dela su i okruženja u kojima se živi, a koje transformiše. Tako se kuhinja pretvara u prostor za spavanje, trpezarije postaju radna mesta, a spavaće sobe za sanjarenje tokom dana.

Foto: Galerija Monolog

– Bilo mi je interesantno da su moji radovi smešteni u takve prostore. Verujem da se u stambenim prostorima odvijaju sve drame naših života. Svi razumemo koncept dnevne sobe, kuhinje – čitavo društvo diktira gde treba šta da bude. Živimo u društvu u kojem se sve oseća unapred, ali ne mora tako. Svakodnevicu možemo prevazići na razne načine i to je ono što me zanima da istražujem – zaključila je umetnica.

Foto: Galerija Monolog

Zajedno sa Aleksandrom Branković i kustosom Denisom Leom Hegićem, galerija Monolog će otvoriti izložbu „Gde će ti duša?“ u Cetinjskoj 15, 10. juna u 19 časova.
Izložba će biti dostupna posetiocima svakog radnog dana od 10 do 18 časova do 30. juna.

Galerija Monolog osnovana je u maju 2022. godine i od tada predstavlja umetnost savremenih stvaralaca iz Srbije, kako na lokalnoj, tako i na evropskoj sceni.

Foto: Galerija Monolog

Bonus video: Izložba Andreja Josifovskog Pijaniste

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar