Boba Matić, Mirko Kovač i Danilo Kiš

Dobijali smo razna upozorenja da se sklonimo iz Beograda i to od različitih ambasadora. Od američkog i francuskog ambasadora, Cimermana i Paskala, na primer. Zaista je bilo nepodnošljivo stanje, imali smo pretnje telefonom non-stop, da ne govorimo o napadima na ulici, govori za Nova.rs o dramatičnom odlasku iz Beograda 1991, Boba Matić, supruga pisca Mirka Kovača.

Ovih dana je se navršava 30 godina od pravog početka rata u bivšoj Jugoslaviji. Borbe na hrvatskom ratištu u jesen 1991. već su odnosile desetine života. A u tom periodu se dogodio i jedan od najvećih gubitaka koji je pretrpeo intelektualni Beograd. Zbog pretnji koje je dobijao zbog svojih političkih stavova, poznati pisac Mirko Kovač je  tada trajno napustio glavni grad i otišao da živi u Rovinj. Mnogi su ovde to doživeli kao težak oblik izdaje, jer je otišao na tada neprijateljsku teritoriju. Mnogi mu ni danas ne opraštaju, ali ni Mirko Kovač u svojim tekstovima u “Feralu“ i u svojim kasnijim knjigama nije ostao dužan Beogradu.

Njegova supruga, nekada poznata beogradska slikarka Boba Matić, sa kojom je zajedno napustio Beograd, živi i dalje u Rovinju. Ona se za Nova.rs, priseća odlaska koji je za njih dvoje bio jako dramatičan.

– Takva je situacija bila da niko nije znao da odlazimo, čak ni Filip David nije znao. Dobijali smo razna upozorenja i to od različitih ambasadora, da se sklonimo iz Beograda. Od američkog i francuskog ambasadora, Cimermana i Paskala, na primer. Zaista je bilo nepodnošljivo stanje, imali smo pretnje telefonom non-stop. Mirko nije mogao više da diže slušalicu. Da ne govorimo o napadima na ulici – kazala je Boba Matić.

Boba Matić dodaje da im je prijateljica našla stan u Rovinju gde su otišli autobusom zaobilaznim putem preko Mađarske i Slovenije.

– Bilo je dramatično to putovanje. Mada smo u Hrvatsku ušli normalno. Znalo se ko je Mirko Kovač. Kada smo došli u Rovinj, Mirko je počeo odmah da piše, ja nisam dugo radila. Imali smo prijatelje iz Istre, neki krug ljudi oko nas. U prvo vreme je sve nekako bilo teško, ali kasnije smo tamo doživeli najlepše godine. Obilazak Istre skoro svaki dan, viđanje sa prijateljima…

Mirko je pomišljao na najgore

Mirko Kovač je bio deo književnog kruga prijatelja koji su zajedno sa njim činili Filip David, Danilo Kiš i Borislav Pekić. Bliski Mirkov prijatelj, Filip David, kaže za Nova.rs da je bio zaprepašćen kada mu je pisac rekao da sa suprugom napušta Beograd i ide u Rovinj.

Filip David
Filip David Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

– Nije nikome o tome govorio. Sledećeg dana sam na Slaviji jedini pratio Mirka i njegovu Bobu, na autobus koji je izgledao kao iz “Ko to tamo peva“. Ja sam tek kasnije saznao da je u policiji postojao spisak političkih protivnika i da je pored imena Mirka Kovača pisalo “Ubiti i uzeti stan“. Tražio sam da se ispita ko je pravio taj spisak, i ovo je prilka da apelujem da se to mora razjasniti – kaže David.

Filip David je sve vreme bio u kontaktu sa svojim prijateljem Mirkom i kad je on napustio Beograd.

– Čudo je da su sva pisma koja smo mi razmenjivali stizala na adresu. Iz našeg dopisivanja je nastala “Knjiga pisama “1992 – 1995“, i tu se može videti očajna situacija u koju su Mirko i Boba došli. Bez svojih knjiga, bez nameštaja, bez ičega… U nekoj rupi su jedno vreme živeli u Rovinju. On je čak pomišljao na najgore, dok se nije snašao i ponovo počeo da piše – dodaje David.

Fotoaparat u glavu

Ono što je iniciralo i prethodilo odlasku Mirka Kovača iz Beograda u Rovinj 1991, je sigurno težak incident koji se dogodio godinu dana ranije na skupu antiratne koalicije u Domu omladine. Fotoreporter Šešeljeve „Velike Srbije“ gađao je fotoaparatom prištinskog intelektualca Vetona Suroia, ali je promašio i pogodio Mirka Kovača u glavu. Kovač je tada zadobio ozbiljne povrede glave i odveden je u Urgentni centar.

“Hoću li se jednom pokajati još ne znam, još o tome ne mislim, ali je nedvojbeno da nisam mogao mirno pisati dok bagra lupa na moja vrata”, napisao je Kovač u svojoj poslednjoj knjizi – memoarima “Vrijeme koje se udaljava”. Kovač u ovoj knjizi opisuje okolnosti odlaska iz Beograda. Ipak, glavno i poslednje poglavlje o tome ostalo je nenapisano.

Mirko Kovač je rođen 26. decembra 1938. u Petrovićima blizu Nikšića. Autor je mnogih nagrađivanih romana, „Gubilište“, „Životopis Malvine Trifković“, „Kristalne rešetke“… Za roman „Vrata od utrobe“ 1978, dobio je Ninovu nagradu.
Napisao je scenario za filmove “Mali vojnici”, “Lisice”, “Okupacija u 26 slika”, “Pad Italije”, “Tetoviranje” i dr. Autor je više TV i radio-drama. Umro je 19. avgusta 2013. u Zagrebu, a sahranjen je u Rovinju.

Otvoren glavni program dvostrukog izdanja festivala BITEF:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare