Ani Erno Foto: Francesca_Mantovani®Editions_Gallimard

Drugi deo razgovora o prošlogodišnjoj dobitnici Nobelove nagrade za književnost Ani Erno, povodom njenih knjiga na srpskom jeziku, u izdanju beogradskog ''Štrika'', održaće se u utorak, 25. aprila od 19 časova u UK Parobrod.

U susret izlasku iz štampe najznačajnijeg romana Ani Erno „Godine“ (2008) koje preko nekoliko trenutaka života autorke, uhvaćenih fotografski, otkrivaju ne samo njenu sudbinu do 2006. godine, nego promene u društvu i mentalitetu ljudi tog doba, govoriće Jelena Stakić, samostalna književna prevoditeljka iz Beograda, koja je prevela i „Jednu ženu“ (Une Femme, 1987).

Foto: UK Parobrod

Ana Fazekaš, kritičarka i esejistkinja iz Zagreba i Dunja Ilić, književna kritičarka iz Kikinde, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu, govoriće o intimnoj ispovesti Ani Erno, iz njene višedecenijske prošlosti – „Događaju“ (prevela Olja Petronić, 2023) čija tema aktuelizira sudbinu mnogih bezimenih žena naše svakodnevnice.

Jelena Stakić (rođena 1940) diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Prevela preko 160 knjiga, studija, eseja sa francuskog i engleskog jezika. Nagrada za životno delo Udruženja književnih prevodilaca Srbije (2008) jedno je od njenih mnogobrojih priznanja za dosadašnji publicistički i prevodilački rad.

Ana Fazekaš (rođena 1990) kritičarka, urednica i esejistkinja iz scenskih umetnosti, književnosti i pop-kulture. Diplomirala komparativnu književnost i rusistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Dunja Ilić (rođena 1995) urednica i kritičarka iz Kikinde. Završila studije opšte i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu i master studije kritičke teorije na Karlovom univerzitetu u Pragu.

Ani Erno (Annie Ernaux) francuska književnica rođena 1940. godine. Poreklom iz radničke porodice u Normandiji. Erno je 17. autorka od 119 nobelovaca za književnost.

Tokom prve parobrodske tribine o Ani Erno održane prošle godine u novembru, govorili su Bojan Savić Ostojić (preveo Zaposednutost, “Štrik“,2022) i Mića Vujičić, književni kritičar.

Bonus video: Odricanje od Nobelove nagrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar