Najava predstave "Nadpop Kojović" Foto: "Grad teatar"

Budvanska premijera predstave „Nadpop Kojović“ po tekstu i u režiji Vide Ognjenović, svečano će u 20. 30 časova, na sceni između crkava, otvoriti 38. festival „Grad teatar“.

Komad je rađen u koprodukciju JU „Grad teatar“ sa Gradskim pozorištem iz Podgorice. Predstavu je režirala Vida Ognjenović, koja se po narudžbi “Grada teatra” još jednom latila znamenitih istorijskih ličnosti grada Budve i napisala dramu po motivima književnog opusa i života budvanskog kanonika Antuna Kojovića.

Predstava „Nadpop Kojović“ Foto:Grad teatar Budva

„Grad teatar“ i ovim projektom nastavlja misiju njegovanja lokalne kulturne baštine, ali i istraživanja mogućnosti njene implementacije u savremene pozorišne forme, ističe se u saopštenju.

– Antun Kojović je na briljantan način u dnevnicima objašnjavao svoje doba, savremenike, ali i susedno okruženje i Evropu. Fascinanta je njegova obaveštenost i volja da bude u toku zbivanja u doba velikih promena krajem osamnaestog 18. veka, uveliko nadilazi njegovo doba. Čovek koji se po svemu izdvajao iz sredine, a toliko joj je bio privržen –  objasnila je Vida Ognjenović.

Nebojša Dugalić Predstava „Nadpop Kojović“ Foto:Grad teatar Budva

– Iz priče o svestranoj ličnosti budvanskog plemića Antuna Kojovića, učimo da čovek našeg doba kao izumitelj sve više postaje rob svojih izuma, a sve manje humanista. Industrija razonode je u punom zamahu, raspojasana i besprizorna, a pozorište, film, književnost, slikarstvo, umetnost uopšte, jedino pribežište pred napadima banalnosti, agresije i poluistina svake vrste – pojasnila je Vida Ognjenović.

Pored nje koja potpisuje tekst i režiju, autorski tim čine i Vladislava Kanington (Cunnington), scenografkinja, Marija Pupučevska, kostimografkinja, Damjan Jovičin, kompozitor i Sonja Vukićević, scenski pokret.

Predstava „Nadpop Kojović“ Foto:Grad teatar Budva

U predstavi igraju: Nebojša Dugalić, Pavle Popović, Mišo Obradović, Pavle Ilić, Davor Dragojević, Danilo Čelebić, Vukan Pejović, Ognjen Sekulić, Branka Femić Šćekić, Vanja Jovićević, Lara Dragović, Mina Mićović, Itana Dragojević, Anđela Radović.

Predstava je na programskom repertoaru i 6. i 7. jula, na sceni Između crkava, sa početkom u 21 čas.

Bonus video: Nebojša Dugalić u „Među nama“: Opšta kriza kulture sećanja 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar