Vida Ognjenović, Haris Pašović, Vuk Ršumović i Raša Andrić Foto: Antonio Ahel/ATAImages/Vesna Lalić/Nova.rs

Ovogodišnji, 38. Festival "Grad teatar" u Budvi predstaviće četiri premijerna izvođenja produkcija i koprodukcija u pozorišnom delu programa, a režiraju ih Vida Ognjenović, Haris Pašović, Vuk Ršumović i Radivoje Raša Andrić.

„Nadpop Kojović“, koprodukcija JU „Grad teatar“ sa Gradskim pozorištem iz Podgorice, biće izvedena u petak, 5. jula, na svečanom otvaranju festivala. Ovaj novi pozorišni osvrt na budvansko kulturno nasleđe režirala je Vida Ognjenović, prethodno napisavši tekst po motivima književnog opusa i života znamenitog Budvanina Antuna Kojovića. Reprizna izvođenja su zakazana za 6, 7. i 8. jul na sceni Između crkava.

Nebojša Dugalić u predstavi „Nadpop Kojović“ Foto: „Grad teatar“

Zatim, komad „Svijet mogućnosti“, po tekstu i u režiji Harisa Pašovića, u koprodukciji JU „Grad teatra“, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, „East–West Centra“ iz Sarajeva i Plesnog centra „Tala“ iz Zagreb. Budvansku premijeru će imati 14. jula, dok je reprizno izvođenje planirano sutradan.

Foto: Svijet mogućnosti

Predstava je nastala tokom rada na projektu „Enabled Theatre“, koji kofinansira Evropska unija kroz program Kreativna Evropa. Jedan od glavnih ciljeva projekta jeste da se kroz umetnički izraz i pozorišni iskaz publici približi i učini bližim i vidljivijim svet osoba sa poteškoćama u razvoju.

„Nestvarni grad“, čiji je sadržaj inspirisan budvanskim nasleđem, a forma orjentisana ka intimnom doživljaju publike – učesnika, dugo je očekivani festivalski projekat. Neuobičajena pozorišna avantura realizovaće se u formi vođene šetnje, u kojoj će svaka grupa gledalaca iznova svedočiti jedinstvenom umetničkom događaju. Tekst predstave nastao je na osnovu dokumentarnog materijala, prikupljanog tokom perioda od dve godine. Autor teksta i reditelj je Vuk Ršumović. Predstava će prva izvođenja imati već krajem juna, dok će na festivalskom repertoaru biti prikazana 27, 28, 29. i 30. jula, kao i 16, 17, 18. i 19. avgusta.

I, na kraju, prava poslastica. Predstava „Iza božjih leđa“ koja je nastala prema motivima istoimenog dela Branislava Nušića, a povodom obeležavanja 160 godina od rođenja ovog znamenitog komediografa. JU „Grad teatar“ će na ovom projektu još jednom sarađivati sa Narodnim pozorištem iz Sombora, a reditelj predstave je Radivoje Raša Andrić, koji se nakon više nego uspešne dvodecenijske filmske karijere, još jednom vraća pozorištu. Premijera je planirana za 3. avgust, dok su reprizna izvođenja 4, 5. i 6. avgusta.

Festival „Grad teatar“ u Budvi održaće svoje 38. izdanje između 5. jula i 25. avgusta.

Bonus video: Vuk Ršumović u Sarajevu pred premijeru filma Čuvari formule

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar