Scena iz filma The Unbearable Weight of Massive Talent Foto:Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

The Unbearable Weight… je tip filma koji je Nicolasu Cageu morao da se desi pre ili kasnije, onaj u kome se kroz “meta aspekt” proslavljava njegova nebulozna ličnost, nebulozna karijera i, obvijusli, “masivni glumački talenat”.

Slobodan Vujanović

I to bi, po propozicijama njegove ličnosti trebalo da bude “film nad filmovima”, barem kada je Cageov opus u pitanju. Ali nije. Nije čak ni naročito smešan.

Tom Gromican, autor podjednako polu-uspešne serije Ghosted, nije dorastao ovom zadatku. Čuj mene zadatku, mislim čoveku, čuj mene čoveku, mislim Cageu!

U suštini The Unbearable Weight je bro-romkom upakovan u meta-akcionu komediju u kojoj se Nicolas Cage, koji oseća sav čemer nemogućnosti da u Holivudu ubode veliku ulogu, odlučuje da batali dalju glumačku karijeru. Ali, kako to obično biva, kao poslednji lukrativni posao nudi mu se da bude gost na rođendanskoj proslavi španskog milionera, koji je njegov veliki fan. Kada pristigne na Majorku, Cage biva angažovan od strane CIA da razotkrije svog domaćina, koji je zapravo okrutni diler oružjem… Tu počinje još glasnije preplitanje Cageove karijere sa radnjom ovog filma i meta-naslage se samo gomilaju dok realnost, očekivano, ne postane film koji gledamo. Ako vam je to spojler, vi stvarno treba da gledate više filmova.

Nicolas Cage, opet očekivano, daje sve od sebe. Ali je zabavniji kad igra svoj podmlađeni ego (circa Wild At Heart) koji nemilosrdno bustuje Cagea, nego kada igra u još jednom ostvarenju koje je daleko ispod njegovog, erhm, masivnog talenta. Pri tome, uprkos urnebesnom trudu i nekim egoncentričnim akrobacijama (kada slučajno sebe ošamuti…), Cage ostaje u senci Pedra Pascala koji igra podjednako blesavog i “bipolarnog” milionera koji je čas šašavi dečak, čas prevejani preduzetnik. On je daleko diskretnije isparirao Cageu i doneo daleko više emocija tamo gde je trebalo. Treba pomenuti i Sharon Hogan, koja igra Cageovu suprugu. Ali ni ona nije imala naročite prilike, niti je previše koristila datu.

Scena iz filma The Unbearable Weight of Massive Talent Foto:Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

The Unbearable Weight… je daleko iza sličnih filmova, od kojih će vam Being John Malkovich verovatno prvi pasti na pamet i sam po sebi predstavlja bolju premisu, nego realizaciju onoga što je moglo da se napravi od Cagea raspoloženog za ovu vrstu filma. Čudo je propušteno, drugim rečima.

OCENA: 5/10

Bonus video: Film „Svačija unuka“: Kako žene da se oslobode i osamostale

Komentari

Svi komentari (0)