Vukova zadužbina Foto: Dario Konstantinović

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković predsedavala je danas završnom sednicom Odbora za obeležavanje 100 godina od rođenja Dejana Medakovića i najavila da će na inicijativu Vukove zadužbine i izdavačke kuće „Prometej“ podržati livenje tri biste čuvenog akademika, koje će biti postavljene u ustanovama koje su obeležile njegov životni put i radni vek.

Dejan Medaković je bio jedinstvena ličnost naše kulture i nauke, erudita najplemenitijeg kova i veliki patriota, istakla je Gojković i dodala:

Foto: Dario Konstantinović

– Izlišno je, a i pretenciozno govoriti vama – porodici, prijateljima i saradnicima Dejana Medakovića o tome koliko su njegovo celokupno delo i posvećen rad na očuvanju i negovanju kulturnog i nacionalnog identiteta značajni za srpski narod, njegovu državu i kulturu.

Ona je navela da nije veliki broj primera da za nekoga u javnosti važi jedinstvena ocena da je bio renesansna ličnost, retkog talenta i svestranosti, čija pojava je obeležila čitavu jednu epohu.

– O Dejanu Medakoviću mogli bismo da govorimo danima, i zato je dobro što smo jedan vek od njegovog rođenja dostojno obeležili brojnim programima posvećenim njegovom dragocenom i autentičnom delu – navela je Gojković.

Pavle Medaković Foto: Dario Konstantinović

Takođe, kako je naglasila, posebno ponosna na to što Ministarstvo kulture u kontinuitetu podržava izdavanje njegovih „Izabranih dela iz istorije umetnosti“, kao i na to što je podržalo izdavanje monumentalnog dela „Srpski slikari 18-20. veka“.

– Iako je i njegovo doba bilo obeleženo turbulentnim istorijskim događajima, čini se da je savremeni svet još opterećeniji izazovima i strepnjama, a da mnogo toga što se trenutno dešava na globalnom nivou ukazuje na maglovitu i neizvesnu budućnost. Upravo zato moramo neprestano, a ne samo povodom obeležavanja stogodišnjice njegovog rođenja, da se vraćamo liku i delu Dejana Medakovića i njegovoj mudrosti, jer se u njima nalaze brojni, ako ne i svi, odgovori na nedoumice i bojazni čoveka današnjice“, dodala je.

Ona je zahvalila svima koji su zajedničkim snagama doprineli tome da se oda zaslužena počast velikanu naše istorije, nauke i kulture.

– To je naša dužnost i obaveza, ali i nešto što se obavlja iz srca i sa radošću. Naše nasleđe i ličnosti koje su ga stvarale su najvrednije što imamo, i zato ćemo nastaviti da marljivo radimo na tome da oni budu što više prisutni u javnom životu i prepoznati kao najveće bogatstvo Srbije i srpskog naroda – zaključila je Maja Gojković.

Ona je članove Odbora informisala o tome da je Ministarstvo kulture prihvatilo inicijativu Vukove zadužbine i izdavačke kuće „Prometej“ i da će sredstvima u iznosu od 561.000 dinara podržati livenje tri biste Dejana Medakovića. One će biti postavljene u ustanovama koje su obeležile njegov životni put i radni vek: u Кarlovačkoj gimnaziji, Vukovoj zadužbini i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti ili Matici srpskoj.

Izveštaj o radu Odbora predstavili su predsednik Organizacionog odbora i predsednik Skupštine Vukove zadužbine prof. dr Boško Suvajdžić i potpredsednik Organizacionog odbora i direktor IК “Prometej” Zoran Кolundžija.

Foto: Dario Konstantinović

Pavle, sin Dejana Medakovića, zahvalio je na svemu što je urađeno u okviru obeležavanja 100 godina od rođenja i posebno izrazio zadovoljstvo zbog predstojećeg postavljanja biste 7. jula u Sremskim Кarlovcima, a predsednik SANU Zoran Кnežević je istakao da Akademija ostaje privržena očuvanju sećanja na Medakovića kako bi se njegovo delo očuvalo i prenelo novim generacijama.

Odbor je inicirao i objavljivanje prigodne poštanske marke sa njegovim likom. Posebne aktivnosti imala su mesta značajna za život i rad akademika Medakovića, pa je tako u Sremskim Кarlovcima – mestu gde je Dejan Medaković završio gimnaziju i gde je dobio titulu počasnog građanina jedna ulica ponela njegove ime, a donete je odluka o postavljanju spomen–ploče na kuću u kojoj je boravio.

Bonus video: Zoran Knežević, predsednik SANU 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar