Želimir Žilnik Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Кulturni centar Srbije u Parizu u saradnji s filmskim festivalom À l'Est organizivao je veče posvećeno srpskom reditelju Želimiru Žilniku koji će do 17. marta biti specijalni gost tog prestižnog festivala u Ruanu, u Normandiji.

Razgovor sa Žilnikom, jednim od glavnih reditelja Novog jugoslovenskog filma (poznatog kao crni talas) iz 1960-ih i 1970-ih i jednim od najvažnijih filmskih umetnika istočne Evrope, vodila je Naima Berkan, doktorand kinematografije na Sorboni i istraživač u oblasti Novog jugoslovenskog filma.

Veče u Кulturnom centru Srbije održano sinoć, počelo je prikazanjem dva kratka Žilnikova filma “Lipanjska gibanja” (1969) i “Crni film”(1971).

Veče je bila prilika da publika od Žilnika, koji je jedan od dobitnika Zlatnog medveda za najbolji film na Berlinskim filmskom festivalu, čuje priču o tankoj liniji između dokumentarnog i fikcije, o periodima i okolnostima u kojima su njegovi filmovi nastali, i nekoliko anegdota koje su pratile neka od njegovih filmskih ostvarenja.

Nakon odgovaranja na pitanja iz publike, na kraju večeri prikazan je dugometražni film „Lijepe žene prolaze kroz grad” (1986). Kulturnom događaju u Parizu prisustvovale su brojne ličnosti iz filmskog i umetničkog sveta Pariza, među kojima i direktorka filmskog programa Centra Pompidua, Žudit Revo Dalon.

Želimir Žilnik će do 17. marta biti specijalni gost filmskog festivala À l’Est, koji se tradicionalno održava u Ruanu, u Normandiji.

Žilnikov dolazak na festival pomogao je Кulturni centar Srbije u Parizu uz Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Žilnikovi brojni filmovi, karakteristični za crni talas po kritičkom pogledu na jugoslovensko društvo, često se nalaze između dokumentarnog i igranog, ističući marginalizovane grupe.
Između ostalog, poznat je po igranom filmu “Rani radovi” iz 1969. godine, koji je na Berlinskom filmskom festivalu osvojio nagradu Zlatni medved za najbolji film.

Želimir Žilnik dobitnik je i drugih prestižnih priznanja, a na nedavno održanom FEST-u dodeljena mu je nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos kinematografiji.

Bonus video: Želimir Žilnik prima Beogradskog pobednika na otvaranju Festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar