Nišville Foto:Tamara Todorović

Budžetska inspekcija grada Niša donela je rešenje kojim je "Nišvil fondaciji“, kao organizatoru Nišvil džez festivala, naloženo da u budžet grada vrati nenamenski potrošenih šest miliona dinara u 2020. i 2021. godini. Zbog nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava Više javno tužilaštvo pokrenulo je predistražni postupak protiv Nišvil fondacije, izjavio je danas šef niške budžetske inspekcije Aleksandar Pavlović. 

On je na konferenciji za medije organizovanoj u Gradskoj kući rekao da je tužilaštvo pokrenulo predistražni postupak na osnovu zapisnika o obavljenim kontrolama koje je dostavila budžetska inspekcija. Pavlović je rekao da je ustanovljeno da je šest miliona dinara isplaćeno izvođačima, iako oni nisu nastupali na Nišvilu.
Dodao je da su ustanovljene i druge nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava, između ostalog i to da su zaposleni u Udruženju „Nišvil fondacija“ 11 meseci, pored stalnih ugovora o radu, imali i ugovore o autorskim honorarima.
„Oni su isplaćivali neto iznos za te uvećane zarade, a porezi i doprinosi od 380.000 dinara išli su na teret budžeta grada“, naglasio je Pavlović.
Prema njegovim rečima, budžetska inspekcija je takođe ustanovila da je na istoj adresi na kojoj se nalazi Udruženje „Nišvil fondacija“ registrovano preduzeće, tako da se ista osoba pojavljuje i kao organizator i kao izvođač radova.
„Jedan isti čovek potpisao je račun svog preduzeća i račun udruženja bez prikupljanja ponuda, a sam sebi je 2020. godine isplatio uslugu izrade i postavljanja scenografije u iznosu od 380.000 dinara“, naglasio je Pavlović.
Otvaranje džez festivala Nišvil Foto:BETAPHOTO/Nisvil Teatarski program/ZORAN CIRIC
Dodao je da su inspektori zapisnikom utvrdili da je Udruženje „Nišvil fondacija“ plaćalo advokatske usluge parama dobijenim od grada, iako plaćanje tih usluga nije predviđeno ugovorom sa gradom, već je to bila obaveza udruženja.
„Na rešenje budžetske inspekcije kojim je naloženo vraćanje nenamenski potrošenih sredstavao „Nišvil fondacija“ podnela je tužbu Upravnom sudu, kao drugostepenom organu u upravnom postupku“, rekao je Pavlović.
Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je kazala da je konferencija za medije na kojoj je bilo reči o Filmskim susretima i drugim manifestacijama koje grad organizuje, prilika da se iznesu činjenice, jer su se proteklih meseci čule mnoge neistine o izdvajanjima grada za kulturu i pojedine festivale.
Ona je podsetila da su se u medijima provlačile informacije da će „pojedini festivali“ otići iz grada, zbog nedovoljnog izdvajanja sredstava iz gradskog budžeta.
„Od 11,8 milijardi koliko iznosi budžet grada, za kulturu i orgnizaciju različitih manifestacija izdvaja se 910 miliona ili osam odsto, što je mnogo više od para koje grad izdvaja za socijalu. Nije kultura najjeftinija, kako neki tvrde“, istakla je Sotirovski. Ona je kazala da grad svesrdno pomaže svoje festivale, a Nišvil posebno.
„Za poslednjih 18 godina Nišvil je dobio iz budžeta 289 miliona dinara ili 2,45 miliona evra, ne računajući indirektnu pomoć. Između ostalog dobijaju bestplatno 10.000 kvadrata u Tvrđavi, a to je za četiri dana korišćenja 4,8 miliona dinara“, izjavila je Sotirovski.

Kako je kazala, Nišvil dobija mnogo više para od ostalih festivala i napomenula je da je taj festival 2020. godine dobio 24 miliona dinara iz budžeta, iako je zbog epidemije korona virusa održan „onlajn“.

Beti Đorđević, Beti Djordjević Nišvil, nagrada za životno delo
Ivan Blagojević Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC
„Nišvil je 2019. godine dobio 33 miliona dinara,  2021. godine 25 miliona dinara, a 2022. godine 24 miliona dinara. Prvobitno planirani iznos od 29 miliona umanjili smo ove godine za pet miliona jer nisu opravdali pet miliona iz prethodne godine“, objasnila je Sotirovski.
Dodala je da grad pri tom ne zalazi u to koliko Nišvil dobija para od donatora iz zemlje i Evropske unije.
Direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević u više navrata je ove godine izjavljivao da se razmišlja o preseljenju festivala u neki drugi grad u Srbiji ili u inostranstvo, a kao razlog je naveo nedovoljnu novčanu pomoć grada.
Bonus video: Otvoren Nišvil džez festival

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare