Foto: Pozorište lutaka Pinokio

Dodelom nagrada i promocijom monografije "Pola veka igre" Ane Janković u čast 50 godina Lutkarskog pozorišta "Pinokio" završeni su 53. Srusreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

– Pozorište je najnepostojanija umetnost. Predstava se odigra, na repertoaru je pet, deset godina i ostanu snimci arhivske građe, loši, koji ne daju pun utisak. Ova knjiga je pisani trag – rekao je Vladan Đurković, direktor „Pinokija“.

Vladan Đurković Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Na 240 strana prikazana je istorija pozorišta, koje je osnovao 1972. godine Živomir Joković, kao i lutkarstva u Srbiji i Jugoslaviji. Autorka monografije Ana Janković je istakla da joj je ideja bila da osim toga obuhvati i estetiku i praksu lutkarstva.

Potom su proglašeni pobednici 53. Srusreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, koji su trajali od 29. novembra do 2. decembra u okviru kojeg su svoja najznačajnija ostvarenja iz prethodne sezone prikazali Pozorište lutaka Niš, Malo pozorište „Duško Radović“, Pozorište za decu i mlade Кragujevac, Pozorište mladih Novi Sad, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin, Dečje pozorište Subotica i Pozorište lutaka „Pinokio“.

Stručni žiri festivala u sastavu glumac Goran Belančević (predsednik), dramaturg Igor Bojović i glumica Aleksandra Spasojević odlučio je da Gran pri za najbolju predstavu u celini dodeli komadu „Bajka o začaranoj lepotici“ Pozorištu lutaka Pinokio. Ovaj komad osovjio je i Nagradu za tekst koju je osvojio Slavčo Malenov.

Foto: Pozorište lutaka Pinokio

Nagrada za najbolju kreaciju lutaka i total dizajn pripao je Siniši Iliću a za najbolju muziku Mariji Balubdžić za predstavu „Kad je bio mrak“ Malog pozorišta „Duško Radović“.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Saši Latinović, koji je sa Milicom Grbić osvojio i Nagradu sa scenografiju za komad „Metamorfoze“ Pozorišta mladih Novi Sad.

„Kad je bio mrak“ Malo pozorište Duško Radović Foto: Belkisa Abdulović

Nagrada „Milena Sadžak“ za najboljeg mladog glumca, koje dodeljuje Pozorište lutaka Niš, pripala je Đorđu Kadijeviću. A, Nagrada za najbolju animaciju „Janko Vrbnjak“, koju dodeljuje Malo pozorište „Duško Radović“, otišla je u ruke Nele Nikolić.

Specijalna nagrada za estetiku predstave namenjene najmlađojpublici osvojila je predstava „Životinjske priče“ Pozorišta za decu i mlade Kragujevac.

Foto: Pozorište mladih

Pet ravnopravnih glumačkih nagrada osvojili su Gal Elvira i Komuves Csaba Bence („O jednoj običnoj Crvenkapi“ – Dečje pozorište Subotica), Jovan Popović („Bajka o začaranoj lepotici“ – Pozorištu lutaka Pinokio), Milica Redžić Vulević („Životinjske priče“ – Pozorišta za decu i mlade Kragujevac), a za kolektivnu igru nagrađen je ansambl predstave „Metamorfoze“ (Pozorište mladih Novi Sad).

Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije jedini su esnafski festival u Srbiji, koji je zborište lutkarske umetnosti i svih profesionalaca koji se bave ovom vrstom umetnosti u našoj zemlji. Svake godine održava se u jednom od šest gradova koji imaju lutkarsku scenu, a sada je domaćin bio Pozorište lutaka Pinokio u Beogradu.

Bonus video: 50 godina Pozorišta lutaka Pinokio

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar