Foto: MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia

Trideset deveti strip-album o Asteriksu treba da izadje 21. oktobra ove godine, rekao je za nedeljnik "Žurnal di Dimanš" (Journal du Dimanche) scenarista Žan-Iv Feri, koji je sa crtačem Didijeom Konradom jedan od "očeva" neustrašivog Gala, ali u albumu neće biti aluzije na koronavirus.

Radiće se se o albumu putovanja pošto se poslednja avatnura dešavala u selu.

Od 2013. godine heroji koje su pre 61 godinu osmislili Rene Gošini i Alber Uderzo (koji su umrli u novembru 1977. odnosno u martu ove godine), alternativno imaju avanture jedne godine u selu i jedne na putu.

Asteriks i Obeliks će krenuti na nepoznatu destinaciju.. ta zemlja ne postoji stvarno danas kao takva, rekao je scenarista Žan-Iv Feri za francuski nedeljnik.

„Svaki album je mali korak da se donese malo nešto novo. I Obeliks nastavlja svoj spori psihološki razvoj“, dodao je on.

Upitan da li može i dalje da igra na klišee posećenih zemalja, kao što se obično radi u tom stripu Feri je priznao da je taj zadatak postao komplikovaniji.

„Tokom 1960-ih Alber Uderzo i Rene Gošini su mogli da se smeju strancima, da prave karikature Engleza sa njihovim velikim zubima, Grka sa njihovim grčkim profilom..Danas treba maltene držati rečnik na svom stolu da znaš o čemu imaš prava da se šališ ili ne“, rekao je on.

„Igra sa klišeima deo je koda Asteriksa. Ali ne smeta mi da se od toga malo udaljim. Imam sreće da me moj lični humor ne nosi ka suviše frontalnim karikaturama. U stripu ‘Ćerka Versenžentoriksa’ ublažio sam kako govore tinejdžeri, na primer“, nastavio je scenarista.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Strip „Ćerka Versenžentoriksa“, 38. album, koji su napravili Žan-Iv Feri i Didije Konrad bio je daleko najprodavanija knjiga u Francuskoj 2019. godine, kao i drugde u svetu.

„Bilo je iskušenje govoriti o korona virusu koji pogadja ceo svet, ali ostavio sam to po strani. Epidemija je tužna tema, puna anksioznosti. Bolje je smejati se drugim stvarima i nadati se da ćemo do izlaska albuma konačno okrenuti stranu tome, rekao je Feri.

„Ipak možda ćete naći aluziju na napitak koji liči na vakcinu ili neke druge male znakove“, rekao je on.

Upitan da li je mogao da razgovara o tom albumu sa Uderzom pre nego što je on umro, Feri je rekao da je mogao da ga upozna sa novom temom.

„Odobrio je priču i ohrabrivao nas. Suprotno onom što se veruje Alber nam nije bio za vratom da sve kontroliše“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar