Predstava "Kao i sve slobodne djevojke" - Atelje 212 Foto:Boško Djordjević

Drama “Kao i sve slobodne djevojke” po tekstu Tanje Šljivar, i u režiji Selme Spahić, osvojila je nagrade za režiju, likovno oblikovanje predstave i kolektivnu igru, na 22. Festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica 2023.

Selmi Spahić dodeljena je Nagrada za najbolju režiju. Scenografkinja Zorana Petrov i kostimografkinja Selena Orb osvojile su Nagradu “Radovan Marušić” za najbolje likovno oblikovanje predstave (scenografiju, kostimografiju, dizajn svetla). A glumački ansambl – Milica Mihajlović, Ana Mandić, Marta Bjelica, Jelena Stupljanin, Ermin Bravo, Marko Grabež, Manja Aleksić, dobio je Specijalnu nagradu za kolektivnu igru.

Selma Spahić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Podsećamo, predstava „Kao i sve slobodne djevojke“ istražuje društveni fenomen kada je sedam trinaestogodišnjih devojčica zatrudnelo na školskoj ekskurziji.

Autorka daje glas ženskim, mladim subjektima kojima je govor u javnom prostoru onemogućen, a njihova iskustva su neretko interpretirana i obrađana sa ideoloških stanovišta sveta odraslih koji na njih ne gleda kao na ravnopravne društvene subjekte.

Komad je premijerno izveden 21. oktobra 2022. godine. Ovo je bila prva predstava Selme Spahić, jedne od najuspešnijih rediteljki iz regiona, u Ateljeu 212, koja drugi put režira tekst Tanje Šljivar, nakon što je uspešno postavila na scenu „Grebanje ili kako se ubila moja baka”.

Bonus video: Stajaće ovacije za predstavu „Kao i sve slobodne djevojke“ u Zenici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare