Film Posrtanje - Falling Fest
Foto: Promo

Pogledajte kompletan vodič za sve filmove koji su na programu 9. maja, trećeg dana Festa, uz naročit osvrt na pojedina ostvarenja po izboru umetničkog direktora i selektora festivala Jugoslava Pantelića.

„Posrtanje“ (Kanada, VB, Danska) 112′
Režija: Vigo Mortensen
Uloge: Lens Henriksen, Vigo Mortensen, Lora Lini

Siže: Džon živi sa partnerom Erikom i njihovom ćerkom Monikom u Kaliforniji, daleko od tradicionalnog seoskog života koji je napustio pre mnogo godina. Njegov otac Vilis, svojeglavi čovek, živi sam na farmi na kojoj je Džon odrastao. Kada Vilis oboli od demencije, Džon se nada da će uspeti da mu nađe smeštaj bliže sebi. Njegovim najboljim namerama Vilis će se suprotstaviti odbijanjem da na bilo koji način promeni svoj način života.

Sekcija: Gala
Vreme: 16.30
Mesto: Centar „Sava“

– Verovatno jedno od najboljih ostvarenja prošle godine i naslov koji je, po meni, zaslužio nagradu Oskar u više kategorija, pre svega za sporednu mušku ulogu i najbolji film. Neverovatno je i nepravedno izostavljanje filma iz trke za ovu planetarno interesantnu nagradu – komentariše Pantelić.

„Čovek koji je prodao svoju kožu“ (Tunis, Francuska, Belgija, Nemačka), 100′
Režija: Hauter Ben Hania
Uloge: Jahja Mahajni, Dea Lian, Monika Beluči

Siže: Sam Ali, mlad, osećajan i impulsivan Sirijac, napustio je svoju zemlju i prebegao u Liban da bi izbegao rat. Da bi mogao da otputuje u Evropu i živi sa ljubavlju svog života, prihvata da mu savremeni umetnik tetovira leđa. Pretvarajući sopstveno telo u prestižno umetničko delo, Sam će shvatiti da njegova odluka može značiti sve samo ne slobodu.

Sekcija: Glavni takmičarski
Vreme: 14
Mesto: Kombank dvorana, Sala 1

– Ono što bih jedino zamerio tom filmu jeste neka pretencioznost kada je u pitanju tema, ali ona je toliko dominantna i prosto nagriza sve nas da je upravo izbor da se na jedan drastičan i predvidiv način baviš nečim što je toliko očigledno a, opet, većina nas toga nije svesna, upravo jeste i jedini način da se to rediteljski postigne – ocenjuje Jugoslav Pantelić.

„Lovac“ (Argentina), 100′
Režija: Marko Berger
Uloge: Huan Pablo Sestaro, Huan Barberini, Lautaro Rodriges

Siže: Esekiel je sam kod kuće dok njegovi roditelji putuju. Nosi težinu požude za drugim muškarcima, ali je skriva dok se ne pojavi zgodni skejter Mono. Ovaj odnos uvešće ga u mrežu manipulacije i eksploatacije, koja će ga odvesti neočekivanim putem.

Sekcija: Glavni takmičarski
Vreme: 16.30
Mesto: Kombank dvorana, Sala 1

– Izuzeno smeo film koji obrađuje veoma značajnu temu pedofilije iz ugla koji je jednako mučan kao i sama tema ali neophodan za sagledavanje. Pored toga što se radi o vrhunskom umetničkom delu, ima i ono što ga čini angažovanim a to je uloga edukacije publike koja potencijalno može da postane i žrtva njegove tematike. Retko smo u istoriji kinematografije imali doticanje ove teme na takav način. Neverovatno, opominjujuće i edukativno – prenosi svoje utiske umetnički direktor Festa za naš portal.

„Palm Springs“ (SAD, Hong Kong), 90′
Režija: Maks Barbakov
Uloge: Endi Semberg, Džej Kej Simons, Kristin Milioti

Siže: Kada bezbrižni Najls i nevoljna deveruša Sara dobiju priliku da se susretnu na venčanju u Palm Springsu, njihov odnos se zakomplikuje jer nisu u stanju da pobegnu sa mesta događaja, niti jedno od drugog.

Sekcija: Glavni takmičarski
Vreme: 19
Mesto: Kombank dvorana, Sala 1

– Pametan, zabavan i jedan od drastičnijih primera da filmski jezik koji je češće u upotrebi u nekim žanrovima i podžanrovima ne toliko prisutnim na ozbiljnijim festivalima, može uz inteligentno korišćenje da učini film drugačijim. Reditelj pokazuje svoju spoznaju kako da dođe do gledalaca koji žele jednu vrstu priče na način koji im je blizak. To je razotkrivanje da preko puta sebe imaš čoveka koji misli kao ti ali hoće da ti pokaže da je smisao onoga što želi da ti saopšti moguće iskazati i kroz mešavinu roze, zelene i tufnaste a ne samo sive i zemljane. Kada to prepoznaš znaš da preko puta sebe imaš istomišljenika koji te malo i zeza ali to radi na jako šarmantan način i zbog toga počneš da ga ceniš, ako ga već ne zavoliš. Barbakov je to postigao ovim filmom, jednim od meni dražih prošle sezone – otkriva Jugoslav Pantelić.

„Sanremo“ (Slovenija, Italija), 85′
Režija: Miroslav Mandić
Uloge: Sandi Pavlin, Silva Čušin, Boris Kavaca

Siže: Bruno i Duša žive u istom staračkom domu i uživaju u međusobnom društvu. Međutim, zajedničke trenutke brzo zaborave jer oboje boluju od demencije. Svaki put kad se sretnu imaju utisak da se vide prvi put. Ovu jedinstvenu vezu dočarava pesma “Gigliola Cinquetti’s song Non ho l’età“, izvedena na muzičkom festivalu u Sanremu, šezdesetih godina – jedina zajednička uspomena iz njihove mladosti.

Sekcija: FEST fokus
Vreme: 19
Mesto: Dom omladine Beograda

– Jedna filmska magija o prirodi i čoveku u njoj. Nevinost proistekla iz demencije i želja za toplinom kao neprolazna potreba čoveka koji, upravljajući sobom upravlja i prirodom, a ne upravljajući sobom – pripada prirodi. Čista filmska poetika. Ovo je jedan od poslednjih filmova koje sam selektovao za Fest. Pogledao sam ga kada je program već bio završen i morao sam ponovo sve da preslažem, ali mi nije žao – navodi selektor Festa.

Danas su na programu FEST-a i sledeći filmovi:

Centar „Sava“
11 – Intro FEST
Pred nama (Way Back)
Srbija/15′
Režija: Aleksandar Adžić
Uloge: Mira Furlan, Jovana Stojiljković, Marija Bergam

Iznenadnim dolaskom u Srbiju starija ćerka Dunja inicira zajedničko putovanje sa majkom Jovanom i mlađom sestrom Jasnom kod oca koji neko vreme živi sam u vikendici. Vozeći se kolima, Dunja i Jasna, uverene da je otac ostavio majku zbog druge žene, razmenjuju svoje utiske o njegovom postupku, prisećaju se prošlosti i otkrivaju svoje namere i očekivanja od susreta sa njim. Dunja preljubu tretira kao grešku, proizvod očeve krize i nada se da bi poseta mogla ponovo sakupiti porodicu, dok je Jasna prihvatila razlaz roditelja kao konačnu situaciju. Pod emotivnim nabojem Jovana, uplašena i tenzična, saopšti im da preljube nije bilo, već da je razlaz ona inicirala jer oca nikada nije volela. U dvorištu i vikendici ćerke traže i dozivaju oca. Izlaze na obližnji proplanak, ali umesto oca koga ne nalaze, ponovo dolaze do majke. Pred njima je široki horizont.

Centar „Sava“
11 – Gala
Zemlja nomada (Nomadland)
SAD, Nemačka/108′
Režija: Kloi Džao
Uloge: Franses Mekdormand, Dejvid Stratern

Nakon što je tokom ekonomske krize izgubila sve, Fern u šezdesetim godinama kreće na putovanje preko američkog zapada živeći u kombiju poput nomada modernog doba.

Centar „Sava“
13.30 – Festovih 50
Ponoćni kauboj (Midnight Cowboy)
SAD/113′

Režija: Džon Šlezindžer
Uloge: Dastin Hofman, Džon Vojt

Džo je sirov i naivan mladić koji iz Teksasa putuje u Njujork, sanjajući o lagodnom životu. Da bi preživeo u velegradu, postaje žigolo, ali se ne snalazi najbolje: njegova prva mušterija uvredila se kada joj je Džo tražio novac, pa je na kraju on njoj morao da plati kako bi je smirio. Teksašanin upoznaje sitnog prevaranta koji boluje od tuberkuloze i pozajmljuje mu novac koji će mu ubrzo zafaliti da plati hotel, pa ga izbacuju na ulicu.

Centar „Sava“
19 – Gala
Žena koja obećava (Promising Young Woman)
Velika Britanija, SAD/113′
Režija: Emerald Fenel
Uloge: Keri Maligan, Bo Bernam, Lavern Koks

Svi su govorili da je Kesi mlada žena koja obećava, dok nije došlo do misterioznog događaja koji je naglo preokrenuo njenu budućnost. Ali ništa u njenom životu nije onakvo kakvim se čini: ona je vrlo pametna, lukava i noću vodi tajni, dvostruki život. Neočekivani susret pružiće Kesi novu šansu da ispravi prošlost.

Kombank dvorana

11.30 – Glavni takmičarski (reprizni termin)
Živ čovek (The Living Man)
Srbija, Nemačka, Bugarska, 97′

Režija: Oleg Novković
Uloge: Nikola Đuričko, Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Sonja Kolačarić, Marta Bjelica

Siže: Beogradski roker i nekadašnji član kultnog benda “Sinovi“ Igor Đelić-Đela, živi sa ženom Sunčicom, sa kojom ima dosta problema, ali i mnogo godina provedenih zajedno. U haosu svakodnevnice, usled jednog ženinog uznemirujućeg priznanja i novosti koje mu priređuje ćerka tinejdžerka, on shvata da želi da promeni svoj život. Odlučuje da počne sve ispočetka, a možda i pokuša da ispravi neke greške iz prošlosti. Međutim, nižu se nepredviđeni događaji koji ga odvode u drugom pravcu.

– Sjajan rediteljsko-scenaristički tandem Oleg Novković-Milena Marković u filmu sa briljantno ostvarenim ulogama Nikole Đurička i Nade Šargin. To je film više generacijâ i to ne samo sa ovih prostora. Ono što nama nude glavni junaci – njihov odnos, iskrenost, prepoznavanje Milenine priče – to je fascinantno. Njihove uloge na svetskom nivou zaslužuju najviše ocene, ali ću ovde zastati, zbog žirija koji će možda ovo čitati – kaže Jugoslav Pantelić.

Kombank dvorana
19 – FEST Intro
Porodični odmor (Family Vacation)
Srbija/20′
Režija: Katarina Koljević
Uloge: Maja Šuša, Dado Ćosić, Boris Isaković

Milena i Marko su u poseti njegovom ocu na planini gde on živi. Ovo je lažni odmor, zato što oboje imaju druge namere: Marko želi da ubedi oca da proda kuću a Milena želi da njihova veza postane ozbiljna. Marko glumi za svog oca i Milena mu se pridružuje u tome, ali ubrzo shvata da ne postoji čovek u koga je mislila da je zaljubljena.

Dom omladine Beograda
11.30 – FEST Fokus (reprizni termin)
Večera u Americi (Dinner in America)
SAD/106′
Režija: Adam Rimajer
Uloge: Kajl Golner, Emili Skegs, Grifin Glak

U sumornom predgrađu američkog srednjeg zapada, pank roker Sajmon ponovo je u begu. Slučajan susret sa ekscentričnom Pati pruža mu mesto za skrivanje, mada ona ne shvata da je njen novi prijatelj anonimni pevač njenog omiljenog benda. Kako se njih dvoje upuste u seriju nezgoda, shvataju da imaju mnogo više zajedničkog nego što su prvo očekivali.

Dom omladine Beograda
14 – FEST 49
Kako dalje (Hine anachnu / Here We Are)
Italija, Izrael/94′

Režija: Nir Bergman
Uloge: Šao Avii, Noam Imber, Smadar Volfman

Aharon je život posvetio odgajanju sina Urija. Žive zajedno, u rutini, daleko od stvarnog sveta. Uri je autističan, i sada je kao mlada osoba možda vreme da živi u specijalizovanom domu. Dok su na putu do institucije, Aharon odlučuje da pobegne sa sinom i krene na put, znajući da Uri nije spreman za ovo razdvajanje.

Dom omladine Beograda
16.30 – FEST fokus
Tiket (Tumaan / Tooman)
Iran/129′

Režija: Morteza Faršbaf
Uloge: Mir Said Molavian, Mođtaba Mirzadeh, Paradis Ahmadieh

Celokupnu zaradu od posla u fabrici David troši na klađenje u onlajn kladionicama; a da nikada nije izgubio niti jednu igru. On se kladi dok ne izgubi život i ljubav.

Sinepleks Galerija, sala IMAX
11.30 – Gala
Kako biti dobra supruga (La bonne épouse / How To Be a Good Wife)
Francuska, Belgija/109′
Režija: Martin Provo
Uloge: Žilijet Binoš, Joland Moro, Noemi Lvovski

Poleta i njen suprug duži niz godina vode školu za domaćinstvo. Njihova misija je da nauče tinejdžerke kako da postanu savršene domaćice u vreme kada se od žena očekivalo da budu podređene svojim muževima. Nakon iznenadne smrti supruga, Poleta otkriva da je škola pred bankrotom i da mora da preuzme svu odgovornost. Ali dok su u toku pripreme za TV emisiju o takmičenju u domaćinstvu, ona i njeni studenti počinju da preispituju svoja uverenja jer su protesti širom Francuske u maju 1968. transformisali društvo oko sebe.

Sinepleks Galerija, sala IMAX
14 – FEST 49
Čista strast (Passion Simple)
Francuska, Belgija / 99′

Režija: Danijel Arbid
Uloge: Letisja Doš, Sergej Polunjin

Samohrana majka Helena se upušta u zavisnu emotivnu vezu sa ruskim diplomatom Aleksandrom sa kojim nema ništa zajedničko.

Sinepleks Galerija, sala IMAX
16.30 – FEST 49
Nigde posebno (Nowhere Special)
Italija, Rumunija, VB/96′

Režija: Uberto Pazolini
Uloge: Džejms Norton, Danijel Lamont

Džon, 35-godišnji čistač prozora, život posvećuje podizanju svog četvorogodišnjeg sina Majkla, pošto ih je detetova majka napustila odmah nakon njegovog rođenja. Njihov život je jednostavan, sastoji se od univerzalnih svakodnevnih rituala, života sa potpunom predanošću i nevinom ljubavlju koja otkriva snagu njihove veze. Ali sve to se dovodi u pitanje kada Džon sazna da mu je preostalo još nekoliko meseci života. Pošto nema porodicu kojoj bi mogao da se obrati, preostale dane provodiće u potrazi za savršenom osobom koja će usvojiti Majkla, pokušavajući da zaštiti svoje dete od strašne stvarnosti.

Sinepleks Galerija, sala IMAX
19 – FEST 49
Sve će biti u redu (Cosa sarà / Everything’s Gonna be Alright)
Italija/101′
Režija: Frančesko Bruni
Uloge: Kim Rosi Stjuart, Lorenca Indovina, Barbara Ronki

Bruno Salvati je slabo uspešni reditelj koji se rastavio od supruge Ane sa kojom ima dvoje dece. Nakon što mu se pogorša zdravstveno stanje, Brunu dijagnostikuju bolest koja zahteva davaoca…

Sinepleks Galerija, sala 3
11 – Gala
Ljubavnici (Amants/Lovers)
Francuska/102′

Režija: Nikol Garsija
Uloge: Pjer Nine, Stejsi Martin, Benoa Mažimel

Lisa i Simon su nerazdvojni. Vrlo su strastveni još od tinejdžerskih dana. Događa se tragedija, izazvana Simonovim kriminalnim aktivnostima. U opasnosti je, beži, bez Lise. Ona uzalud čeka na vesti od njega. Tri godine kasnije, ona je udata za Lea, a putevi im se ponovo ukrštaju na ostrvu u Indijskom okeanu.

Sinepleks Galerija, sala 3
13.30 – FEST 49
Ljubavne afere (Les choses qu’on dit, les choses qu’on fait / Love Affair(S))
Francuska/122′

Režija: Emanuel Mure
Uloge: Kamelija Žordana, Nils Šnajder

Odmor u francuskom selu. Dafne, u trećem mesecu trudnoće, sama dočekuje Maksima, rođaka svog momka Fransoa. Njen Fransoa je morao na brzinu da se vrati u Pariz da bi zamenio bolesnog kolegu. Dok čekaju njegov povratak, tokom četiri dana Dafne i Maksim se upoznaju i dele vrlo intimne priče koje ih zbližavaju.

Sinepleks Galerija, sala 3
16 – FEST fokus

Crock of Gold
SAD, Velika Britanija / 124′

Režija: Džulijen Templ
Učestvuju: Šejn Mekgauan, Džoni Dep, Šivon Mekgauan, Bono, Nik Kejv

Pogled na život irskog pevača Šejna Mekgauana, tekstopisca i vođe grupe „The Pogues“. Kombinujući do sada neviđene arhivske snimke benda i porodice Mekgauan, sa animacijama Ralfa Stedmana, „Crock of Gold“ je slavljenje ovog irskog pankera-pesnika

Sinepleks Galerija, sala 3
18.30 – FEST 49
Veze (Lacci / The Ties)
Italija / 95′
Režija: Danijele Luketi
Uloge: Alba Rorvaher, Luiđi Lo Kašo, Laura Morante

Napulj ranih osamdesetih. Aldo i Vanda prolaze kroz period razdvajanja nakon što je on otkriven u neverstvu. Njihovo dvoje male dece su u ogorčenom vrtlogu, razapeti između svojih roditelja, ali veze koje drže ljude na okupu su neizbežne, čak i bez ljubavi. Sada, trideset godina kasnije, Aldo i Vanda su još uvek u braku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar