Predstava Staklena menažerija Foto: Zoran Škrbić

Genije američke dramaturgije Tenesi Vilijams napisao je čuveni komad "Staklena menažerija" pre 80 godina. Lik Lore Vingfild, pisac je stvorio inspirisan svojom sestrom, a delo zasnovano na priči o njegovoj porodici, svojom iskrenošću i snagom osvaja pozorišne scene širom sveta i dan-danas. Premijerom ovog komada na Maloj sceni 30. marta od 20 časova, Madlenianum se pridružuje pozorištima u svetu koja obeležavaju ovaj značajan jubilej.

U prevodu, izboru muzike, scenografiji i režiji Ivane Vujić „Staklena menažerija“ je traganje za sopstvenim smislom, kao i smislom ljubavi.

Predstava Staklena menažerija Foto: Zoran Škrbić

Čuveni lik Lore igraće Tamara Aleksić koja je, prema rečima rediteljke, uspešno uspostavila krhku Loru kao stub cele priče i učinila da sagledamo njenu snagu.

Mladića Džima igra Nikola Rakočević odenuvši grubost lika u toplinu i osmeh, dajući celokupnoj predstavi da kroz njega upoznamo čitav jedan drugi svet koji postoji van porodice Vingfild, svet poslovnosti, kalkulacija, šablona i mode. Ognjen Malušić kao Lorin brat Tom, u kojem se zapravo krije sam pisac Tenesi Vilijams, igra ubedljivo mladog čoveka koji je u teškim životnim okolnostima sačuvao u sebi ljubav za bližnje i odgovornost, ali je u neprestanoj ličnoj borbi i rastrzanosti između svojih snova i realnosti.

Predstava Staklena menažerija Foto: Zoran Škrbić

I konačno, raskošan lik Amande Vingfild, samohrane majke Lore i Toma, igra Borjanka Ljumović koja je stvorila ženu borca kakva se može sresti samo u kontekstu sveta „staklenih“, jer njena Amanda je izgubila kompas za snalaženje u svetu van svoje porodice, ali je neki drugi unutrašnji kompas evidentno (čas kroz bure, čas kroz mir) vodi da se snagom ljubavne posvećenosti bori za svoju decu.

Predstava Staklena menažerija Foto: Zoran Škrbić

– Ovi glumci i glumice su stvaraoci izuzetnog dara, osobenog ličnog ja, visoke pozorišne i životne etike. Različiti i osobeni sa velikom snagom grade likove od stakla: Amandu, Loru, O Konora, Toma – naglašava rediteljka.

Ivana Vujić je u svojoj “Staklenoj menažeriji” (šestom komadu koji postavlja u Madlenianumu) i autor scenografije i izbora muzike što je rezultiralo još kompletnijim autorstvom, a kreirala je, osim rešenjima u glumačkoj igri i audio-vizuelnim sredstvima koja donose kontrast između sivog tihog sveta materijalnog siromaštva i ružičastog navodno rajskog u kojem se pleše uz moderne ritmove i gde zveckaju novčići.

Predstava Staklena menažerija Foto: Promo

Stalni autori saradnici Ivane Vujić čine svakako važno uporište projekta: Slavenka Milovanović dramaturg, Dušica Knežević kostimograf, Svetlana Volic autor videa, Ljiljana Mrkić Popović autor scenskog govora, Marija Milenković autor scenskog pokreta i Srđan Jovanović dizajner svetla.

– Lakše mi je da se identifikujem u ovom komadu sa ljudima koji su uplašeni životom, ti naizgled slabi ljudi su suštinski jaki. Rediteljski koncept i kompozicija, kao i rediteljska opredeljenost ka žanru i scenskom liku i mreži scenskog lika kao i modeli radnje sigurno da su važni i noseći stubovi predstave, ipak poput Tenesi Vilijamsa i ja uzvikujem: „Najvažnija je radost i strast stvaranja” – zaključila je Ivana Vujić.

Reprize su zakazane za 1. i 13. april.

Bonus video: Utisci sa premijere drame „Knjaz“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar