Foto: Goran Srdanov

Katedra Montaže Fakulteta dramskih umetnosti poziva zainteresovane na besplatnu projekciju filmova studenata III i IV godine, u Sali 6 bioskopa Cineplexx u TC Ušće, u četvrtak 2. februara, sa početkom u 19.30 časova.

U pitanju je tradicija koja je započeta prethodne godine, kad je obeleženo 50 godina rada Katedre, kaže se u saopštenju. Ove godine, biče predstavljano pet reprezentativnih filmova studenata Montaže, koji su se po prvi put našli u ulozi kompletnih autora (kreatora priče i/ili scenarija, reditelja i montažera). Filmovi su realizovani u saradnji sa studentima drugih katedara FDU-a.

Nit koja povezuje ove filmove je tema odrastanja, koja je obrađena na veoma različite načine. Od poetskog pristupa u filmu o dve sestre „Kao ti“, Nede Živanović, preko neobičnog prijateljstva mlade gotičarke i pokojnog pevača narodne muzike u filmu „Ljubavna pesma“, Vasilija Vujčića, do realističnog prikaza konkretnog trenutka odrastanja u „Zemlji čuda“ Mirka Pantelića, ili naučne fantastike smeštene u blisku budućnost u filmu „Ina“, Ane Lukač. Ovi filmovi su nastali kao ispitna vežba studenata III godine, a mentori su bili prof. Snežana Ivanović i doc. Stevan Filipović.

Na kraju će, nešto što je publici uvek zanimljivo, biti prikazan jedan od interaktivnih filmova koji rade studenti IV godine pod mentorstvom prof. Miodraga Medigovića. U pitanju je „Dijagnoza“, autora Damjana Paunkovića, inače dobitnika nagrade”Slavko Vorkapić” za najboljeg studenta na Katedri montaže u 2022. godine, autora filma „Šapa“ koji je bio prikazivan na brojnim festivalima. U četvrtak će gledaoci biti u prilici da pogledaju dva „toka“ priče ovog interaktivnog filma. Film će biti dostupan na online platformi, gde će gledaoci moći da sami isprobaju sve tokove i krajeve ove filmske priče.

Bonus video: Ivana Roščić i Goran Bogdan „Nakon snimanja filma „Stric“ nikada više nećemo poželeti ćurku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar