Foto: Promo/Beogradska filharmonija

Opera „Toska“, spektakl Beogradske filharmonije pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca, biće izvedena pod svećama na sceni Kolarca u petak, 24. februara od 19 časova.

Tri čina i 357 stranica jedne od najlepših operskih partitura, Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija pripremaju sa velikom strašću. Publiku očekuje scenska ekstravagancija i redak kuriozitet – režija Aleksandra Nikolića dočaraće atmosferu mračnog i opasnog Rima iz 1800. tako što će predstava biti osvetljena samo svećama. Galerije Kolarca postaju Rimska crkva Sant Andrea u prvom, palata Farneze u drugom i zamak Sant Anđelo u trećem činu.

Foto: Promo/Beogradska filharmonija

“Beogradska filharmonija ima moje ogromno poštovanje zbog svoje posvećenosti, brzine i želje da uči i napreduje. U rekordnom roku smo pripremili ovu krunu operske literature koja je novitet u repertoaru orkestra. “Toska” će biti spektakularni događaj, najpre jer je izvodi najbolji orkestar u zemlji, zatim zbog međunarodne podele uloga koja je prvorazredna, uz efektnu scenografiju koja će naterati publiku da tri čina prati bez daha, tako da uopšte nije čudno da je naša koncertna predstava potpuno rasprodata”, kaže šef-dirigent Gabrijel Felc.

Iako je radnja na prvi pogled skoncentrisana na ljubavnu priču Toske sa slikarom Kavaradosijem, dominantan je politički zaplet iz doba Napoleonove okupacije. Popularnost “Toske” leži u dramskom zapletu, snažnoj i upečatlјivoj muzici i velikom orkestarskom aparatu upotpunjenim crkvenim zvonima, orgulјama, ali i zvucima topova.

Foto: Promo/Beogradska filharmonija

Pored soprana Elizabet Tajge u ulozi Toske, tenora Eduarda Aladrena kao Marija Kavaradosija i baritona Mandle Mndebelea u ulozi barona Skarpije, tu su i Nikola Basta (Ćezare), Mihailo Šljivić (crkvenjak), Siniša Radin (Spoleta), Branislav Stankov (Šarone), Milan Obradović (stražar), Lenka Maksimović (pastir) kao i dva hora – meštoviti hor RTS-a i Kolibri.

U produkciji najekskluzivnijeg događaja koncertne sezone učestvuje više od 200 ljudi. Od scenografa, kostimografa, šminkera, frizera, inspicijenta, preko statista, garderobera i dekoratera, sve do vatrogasne brigade koja će biti prisutna prema protokolu o zaštitnim merama.

Bonus video: Boris Vrbanec – Beogradska filharmonija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar