Dž. R. R. Tolkin Foto: Album - Fine Art Images / Album / Profimedia

Fotografije, rukopisi, nacrti i pisma Dž.R.R. Tolkina, autora kultne trilogije "Gospodar prstenova", prvi put su objavljene u javnosti od strane porodice i rukovodioca njegovog imanja i zaostavštine, a posebnu pažnju fanova privukli su i audio i video snimci na kojima se pojavljuju čuveni pisac i njegov sin Kristofer koji je preminuo 2020. godine.

Tolkinova veb stranica ponovo je pokrenuta uz ove, do sada neviđenim materijalom koji uključuje i isečke iz njegovih kaligrafija i biografiju uz lične fotografije iz detinjstva, piše „Gardjian“.

Datum 26. februar je posebno značajan u Tolkinovim predanjima jer je na taj dan 3019. godine u Trećem dobu Družina prstenova slomljena na Amon Henu, a Frodo i Sem su krenuli na svoje usamljeno i zastrašujuće putovanje u Mordor.

Foto: LMK / Landmark / Profimedia

Džon Ronald Ruel Tolkin je bio istaknuti akademik na Oksfordskom univerzitetu koji je u slobodno vreme pisao priče i poeziju, slikao i izmišljao jezike i pisma. „Hobit“ i „Gospodar prstenova“, njegova najpoznatija dela, smeštena su u imaginarni svet Međuzemlja.

„Gospodar prstenova“ je jedna od najprodavanijih knjiga svih vremena, sa više od 100 miliona prodatih primeraka i prevedena je na desetine jezika. Takođe je adaptiran u hvaljenu i izuzetno unosnu filmsku trilogiju u režiji Pitera Džeksona.

Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Kristofer Tolkin je nacrtao mnoge originalne mape sa detaljima o svetu Međuzemlja za očev „Gospodar prstenova“ kada je serijal prvi put objavljen između 1954. i 1955. godine. Dve decenije nakon smrti Dž.R.R. Tolkina, Kristofer je objavio „Silmarilion“, „Nedovršene priče“, „Beren i Lutijena“ i „Istoriju Međuzemlja“, koje su upotpunile složeni svet vilenjaka i patuljaka koji je stvorio njegov otac.

Nova serija „Gospodar prstenova“, koju je napravio „Amazon“ po procenjenoj ceni od više od milijardu dolara i koja će biti emitovana u septembru, nailazi na probleme i oprečna mišljenja zbog pojavljivanja Afroamerikanaca kao junaka u najnovijoj ekranizaciji svetski poznatog Tolkinovog sveta fantazije.

Filmski gigant potrošio je ogromnu količinu novca na prilagođavanje ove nadaleko poznate i obožavane priče. Ipak, potpuno su svesni da finalni proizvod mora da dopre do što šire publike da bi opravdao neverovatan trošak. Serijal iza kojeg stoji kuća “Nju lajn sinema”, nema apsolutno nikakve veze s poznatim ekranizacijama Pitera Džeksona.

Bonus video: Najčitaniji pisac modernog doba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar