Tihomir Stanić: Serije su sreća za glumce, ali pozorište trpi

Podeli:
Tihomir Stanić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pozorište je jedno čarobno biće, i ta potreba za igrom, to traje hiljadama godina, tako da će pozorište preživeti i nadživeti sve mode, kaže za Nova.rs glumac Tihomir Stanić.

Glumac Tihomir Stanić dobitnik je nagrade Srpskog filmskog festivala u Čikagu, za glavnu mušku ulogu u filmu “Delirijum Tremens” Gorana Markovića. U pitanju je film iz 2019. godine, ali nagrada je tek sada dodeljena zbog pandemije koronavirusa. Zanimljivo je da je Tihomir Stanić jedini glumac koji je do sada dobio dve nagrade čikaškog festivala, prvu je osvojio za film “Falsifikator” 2014. godine.

Tihomir Stanić i Slavica Petrović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Ova nagrada me je podsetila na tu godinu kada smo radili “Delirijum Tremens”. To je lepo prošlo, imali smo i seriju na televiziji. To je plod višegodišnje i raznolike saradnje sa Goranom Markovićem. Mi smo radili “Turneju”, “Falsifikatora” i “Slepi putnik na brodu ludaka”. Radili smo i neke pozorišne predstave zajedno i pripremali smo neke filmove koje nismo realizovali.

Tihomir Stanić je jedan od glumaca koji poslednjih godina često glumi u serijama i on smatra da je to sreća za glumce.

- Naravno, ima tu kvalitetnijih sadržaja, ali ima i serija kojima se pristupa površnije, ali svako tu nađe svoje mesto. Ja mislim da je to jedna srećna okolnost, ne znam koliko će trajati. Malo pozorište trpi zbog toga, jer je teško okupiti glumce na probama.

Postavlja se pitanje danas i koliko pozorišne predstave gube na kvalitetu zbog toga. Tihomir Stanić smatra da ne pada kvalitet samo zbog toga, već i zbog drugih stvari.

- To se dešava kada pozorišta ne uspevaju da nađu odgovore na vreme koje pred njih stavlja uvek drugačije izazove. Ali pozorište je jedno čarobno biće, i ta potreba za igrom, to traje hiljadama godina, tako da će pozorište preživeti i nadživeti sve mode i sva vremena. Zato što je sa tehničke strane dovoljno jako malo. Dovoljan je jedan gledalac i jedan glumac i eto ga pozorište.

Vraćajući se na serije Stanić kaže da ne zna koliko će ta velika produkcija u Srbiji potrajati.

- Dok traje, na nama je koji možemo da biramo, da izaberemo što kvalitetnije projekte. Na kraju će vreme pokazati šta će od svega toga što smo proizveli proteklih godina preživeti. Ja se podjednako radujem različitim ulogama i raznim žanrovima. I kad su moje uloge u pitanju, isto će se za koju godinu znati da li je nešto od toga izdržalo sud vremena. Ja se nadam nekoj budućoj ulozi za koju ni ne znam da me čeka – zaključuje Tihomir Stanić.

Aleksandar Vlajković, Srdan Golubović, Tihomir Stanić, Jelena Mitrović, Gordan Matić, Slavica Petrović, Anđelka Prpić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predstavnici Srpskog filmskog festivala u Čikagu dodelili su nagrade za 2019. i 2021. godinu. Film “Otac” Srdana Golubovića osvojio je tri nagrade za 2021: za najbolji film, za najboljeg reditelja i za najboljeg glumca. Glumica Anđelka Prpić dobila je nagradu za najbolju glumicu u filmu “Jedini izlaz”.

Bonus video: Podcast "Snaga uma" - Tihomir Stanić

Komentari

Vaš komentar