Rodžer Mičel Roger Michell
Rodžer Mičel Foto: LAURENT LAURENT VU / Sipa Press / Profimedia

Smrt Rodžera Mičela u 65. godini, veliki je udarac za britansku kinematografiju, čije je najveće kvalitete: duhovitost, suptilnost i inteligenciju, pokazao preminuli reditelj “Noting Hila”.

Rodžer Mičel je bio televizijski I filmski reditelj, koji je imao prisan odnos sa glumcima i sa specifičnom vrstom engleskih karakteristika kao što su: duhovitost, pismenost, romantičnost i smisao za potresno, piše „Gardijan“.

Mičel je bio majstor režiranja bilo čega na potezu od Džejn Ostin i Ričarda Kurtisa, i znao je šta je animiralo ljude kod oboje.

Imao je 1999. film koji se smatrao njegovim remek-delom, sa internacionalnim uspehom, komediju “Noting Hil” po scenariju Ričarda Kurtisa. U njemu su sjajne role imali Hju Grant, kao beznadežni vlasnik knjižare u zapadnom Londonu i Džulija Roberts, kao nedostižna filmska zvezda, u koju se Grant divlje zaljubljuje.

Obožavaoci, ali i oni koji to nisu, priznaće iskrenu moć legendarne scene kada Džulija u suzama moli Granta da je voli i oprosti joj. “Ja sam samo devojka koja stoji ispred dečka”. Mičel je režirao taj film sa dve velike zvezde, sa samouverenošću majstora.

Ali ono što je posebno tužno u njegovoj preranoj smrti je da je došla neposredno pre ulaska u bioskope njegovog poslednjeg filma “Djuk” (The Duke), koji je festivalska publika izuzetno pohvalila. U pitanju je komedija o realnom životu, u kojoj igra Helen Miren, o krađi Velingtonovog portreta iz Nacionalne galerije 1961. godine.

Rodžer Mičel umro je u sredu 22. septembra, u 65. godini. Uzrok smrti nije objavljen. Reditelj je za sebe je ostavio četvoro dece.

Bonus video: Ana Ćurčin, nagrada Milan Mladenović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar