Foto: Pulski filmski festival

Dan nakon što su svojim delom izazvali salve smeha u Pulskoj areni članovi ekipe filma "Živi i zdravi" održali su susret s medijima u Festivalskom centru 71. Pulskog festivala. Reditelj Ivan Marinović otkrio je da je inspiraciju za film pronašao u sopstvenom iskustvu i preispitivanju institucije braka u odnosu na tradicionalizam, mentalitet i religiju.

– Sve je krenulo iz sopstvene muke, ali je preraslo u predimenzioniranu komediju koja služi kao otpor tim problemima – poručio je Marinović.

Ivan Marinović Foto: Pulski filmski festival

Govorila je i glumica Tihana Lazović koja igra buntovnu Draganu. Ta njena Dragana koja naprasno, dva dana uoči ceremonije, odustaje od udaje i mladoženje, kojeg je otac primorao na ovaj čin, venčanje pretvaraju u farsu uz niz neočekivanih obrta. Lazović je, kako prenosi festivalski portal, objasnila da, iako je u pitanju komedija, film ipak zadire dublje u bitne teme koje se tiču položaja žena u patrijarhalnom društvu.

Foto: Pulski filmski festival

– Ja sam igrala ulogu žene s ozbiljnim problemom, o tome šta znači biti mlada osoba određena tradicijom i očekivanjima porodice.

Koleginica joj Snježana Sinovčić Šiškov, koja u filmu tumači mladoženjinu majku i doživljava najveći preobražaj – iz antagoniste u osobu toplog srca, istakla je da je „u arhetipu mediteranske majke uspela da se snađe jer je i sama takva mama“.

I dok smo u Srbiji već gledali ovaj film, koji je koprodukcija šest zemalja, distribucija naslova „Živi i zdravi“ u Hrvatskoj kreće ubrzo nakon Pulskog festivala.

Prošlo je pet godina otkako je reditelj Svebor Mihael Jelić baš u Puli prikazao svoj film „Zagrebačka ekvinocija“ i opet se vratio na „mesto zločina“ s novim ostvarenjem „Frka“, koje je snimljeno na osječkim ulicama.

– Snimali smo po noći jer je tako jednostavnije napraviti film bez budžeta. Lakše je upravljati rasvetom i postići konzistenciju jer se osam sati ništa ne menja – objasnio je reditelj, koji je likove gradio inspirisan sopstvenim poznanstvima, proživljenim događajima, aspiracijama…

Glumica, koja igra glavnu rolu u filmu, onu Nike – Kristina Jovanović prigrlila je mogućnost da igra u „Frci“ zbog teme muško-ženskog prijateljstva nedovoljnog obrađenog u domaćim filmovima u kojima „uvek postoji doza romantike“.

– Poruka filma je da ne možemo pomoći nikome ko ne želi da mu se pomogne – poručila je glumica, a ekipa „Frke“, od čak tridesetak ljudi, kako javlja zvanični festivalski sajt Pulu je „zarazila“ veselom i mladalačkom energijom.

Publika Pulskog festivala do sada je najbolju ocenu – 4,70 dala baš tom filmu „Frka“, a slede „Naša djeca“ i „Svemu dođe kraj“. Kritičari su nešto drugačijeg mišljenja, pa je tako do sada najbolje ocenjen dokumentarac „Kix“, kojeg potpisuju Dávid Mikulán i Bálint Révész – 4,80. Ocenu 4,5 dobilo je ostvarenje reditelja Bruna Ankovića „Proslava“, koje je snimljeno po istoimenom romanu Damira Karakaša, a četvorku „Naša djeca“ Silvestara Kolbasa. Ocene 3,6, odnosno 3,55 poneli su film „Šlager“ Nevija Marasovića, i srpski „Lost Country“ Vladimira Perišića.

Baš danas u okviru festivala otvoren je i program Pula PRO, namenjen filmskim profesionalcima. Ovaj program otvorio je okrugli sto „Pulski filmski forum: Jedan za sve – zastupljenost domaćeg filma na međunarodnim festivalima“, u kojem su uz moderiranje Miljenke Čogelje, učestvovali Nikola Marcano, selektor i producent, Stefan Ivančić, selektor (Lokarno, Festival autorskog filma), Irena Jelić, rukovoditeljka Odjela za promociju i plasman u HAVC-u, Katarina Prpić, producentkinja filma „Čovjek koji nije mogao šutjeti“, koji je ovenčan nagradom u Kanu i srpska producentkinja Marija Stojanović, koja stoji iza filmova „Živi i zdravi“ i „Oaza“.

Za večeras su u Areni predviđene projekcije hrvatskog filma „Božji gnev“ Kristijana Milića i američko-englesko-francuske koprodukcije „Supstanca“, koja je svetsku premijeru imala na Kanskom festivalu, gde je ovo ostvarenje s Demi Mur ovenčano nagradom za najbolji scenario. Pulski festival završava se 18. jula.

Bonus video: „Živi i zdravi“ u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar