Dž. K. Rouling Foto: EPA/LEWIS WHYLD / PA

Autorka serijala o Hariju Poteru Dž. K. Rouling dobila je javnu pretnju od ekstremiste koji podržava Iran, nedugo nakon što je osudila jučerašnji napad na kolegu pisca Salmana Ruždija.

Rouling, koja je ranije bila na meti trans aktivista zbog svojih uverenja o rodovima, objavila je na Tviteru da je užasnuta napadom na Salmana Ruždija, nakon čega joj je jedan od korisnika ove mreže uputio pretnje.

Salman Ruždi
Salman Ruždi Foto: HERBERT NEUBAUER / AFP / Profimedia

Rouling je u petak uveče, nakon napada na Ruždija napisala: „Osećam se užasno. Samo neka bude dobro.“

Mer Asif Aziz, koji je u svojoj biografiji na Tviteru sebe opisao kao „studenta, društvenog, političkog i istraživačkog aktivistu“, odgovorio joj je: „Ne brinite, vi ste sledeći.“

Rouling je danas javno zamolila Tviter da interveniše i potvrdila da je policija sada uključena. Ona se zahvalila svojim pratiocima na ovoj mreži što su je podržali nakon Azizovih pretnji.

Inače, ova najnovija pretnja Rouling je usledila nakon jučerašnjeg napada na Salmana Ruždija, koji je izboden na konferenciji u Njujorku, gde je trebao da održi predavanje o slobodi govora. Ruždijev agent sinoć je otkrio da je autor trenutno na respiratoru, ali izgleda da je u opasnosti da izgubi vid na jednom oku, da je pretrpeo oštećenje živca na ruci i da je pretrpeo oštećenje jetre.

Pisac je zbog knjige „Satanski stihovi“, koju ekstremni pripadnici islama doživljavaju kao bogohuljenje, od 1989. godine praktično u izbeglištvu zbog poziva vernicima da bude ubijen, upućenog od tadašnjeg ajatolaha Ruholaha Homeinija.

Posle egzila u Velikoj Britaniji, Ruždi se nastanio u Njujorku.

***

BONUS VIDEO: Napad na Salmana Ruždija u Njujorku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare