Foto: Tanja Drobnjak

Internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti sinoć je otvorila glumica Milena Radulović na Open Airu Borići, nakon čega su prikazani i filmovi iz takmičarskog programa festivala.

Hvala Jovanu Jelisavčiću i Maji Šuši, što su me pozvali da zajedno ozvaničimo 10. rođendan Bašta Festa! Decenija dobre energije mladih iz Srbije i sveta, već je tradicija ovog prelepog grada. Otvoren je jubilarni 10. Bašta Fest! – rekla je Milena Radulović.

Foto: Milena Arsenić

Maja Šuša je napomenula da je ovogodišnji slogan « Ti možeš (sve(t) « , osim što podseća na stih Čoline pesme, pre svega želi da poruči da verujemo da je radom, trudom i ulaganjem stvarno sve moguće.

– I, nadamo se, da svojim primerom možemo da podstaknemo mlade umetnike, ali i druge lokalne inicijative da ne odustanu od svojih snova – rekla je Maja Šuša.

Jovan Jelisavčić je istakao da se divi kolegama koji se godinama vraćaju na ovaj festival.

– Bez obzira na moju poziciju, kao osnivača i direktora festivala, ovo jeste naša generacijska stvar. Osećam da smo Bašta Fest zajedno stvarali, mi kao neko ko je organizovao festival, a vi kao neko ko ga godinama bezuslovno podržava. Ta veza je bila preduslov da ovaj festival uspe. Hvala vam na prijateljstvu”. Jelisavčić se zahvalio i Ministarstvu kulture, opštini Bajina Bašta i FCS-u na pomoći, kao i novim sponzorima festivala Jamesonu koji od ove godine podržava manifestaciju.

Foto: Tanja Drobnjak

U takmičarskom programu festivala na repertoaru je 29 kratkih igranih filmova iz 20 država. Na festivalskom programu su i dva revijalna filma u okviru zatvaranja festivala, kao i četiri večeri muzičkog programa na otvorenom.

Glavni žiri festivala čine reditelj Radivoje Raša Andrić, glumica, rediteljka i scenaristkinja Lana Barić, i glumac Rikardo Balada, koji će odlučivati o nagradama za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), i najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija). Osim toga, tu je i nagrada za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ u saradnji sa rentalom Cineplanet, koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

Publika i gosti Bašta Festa imaće priliku da tokom dana uživaju u divnoj prirodi Nacionalnog parka Tara, na obalama jezera Perućac i Zaovine i reke Drine.

Foto: Milena Arsenić

U muzičkom programu Bašta Festa nastupaju Dj IRon (Idemo kod mene da slušamo ploče), DJ Igor Jadranin, dvojac FTG – Funk Technik Group, kao i tradicionalno Čola veče. Muzički program se održava u parku „Borići“ i počinje odmah nakon projekcija filmova, oko ponoći, svake noći u toku trajanja festivala.

Festival tradicionalno zatvara debitantsko ostvarenje koje je, prema mišljenju Bašta tima, obeležilo proteklu godinu. Na ovogodišnjem festivalu 2. jula, nakon dodele nagrada, na Open airu u parku “Borići” publika će imati priliku da pogleda film Dušana Zorića i Matije Gluščevića “Da li ste videli ovu ženu?”, a svečano će ga zatvoriti glumica Ksenija Marinković sa ekipom filma. Uz ovo ostvarenje publika će moći da pogleda i kratki film Lane Barić “Snežana”.

Bonus video: Snaga uma – Radivoje Raša Andrić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar